В Україні "накрили" виробників фальсифікованих ліків

— 7 серпня 2009, 18:14

Виявлено та припинено діяльність низки структур, які налагодили протиправне виготовлення та продаж неякісних ліків, зокрема, у Києві, Чернігові й Харкові.

Фахова експертиза підтвердила, що вони збували громадянам підроблену, шкідливу продукцію, повідомляє прес-служба СБУ.

Зокрема, одна з таких структур ще у 2005 році налагодила у Чернігові нелегальне виготовлення субстанції для виробництва фальсифікованих медичних препаратів та їхню реалізацію через низку комерційних аптечних закладів. При цьому випуск субстанції здійснювався в антисанітарних умовах, без будь-яких технологічних регламентів та дозвільних документів регуляторних органів. У результаті - їх використання для виробництва медпрепаратів створювало загрозу для життя та здоров'я громадян.

Також з'ясовано, що у 2008 році ці ж "ділки" на базі одного зі столичних хімпідприємств налагодили нелегальне виробництво уже великих промислових партій фальсифікованої субстанції, які збувалися на підприємства фармацевтичної галузі, де використовувалися для виготовлення необлікованих партій медпрепаратів та фальсифікату. Так, лише у цьому році ця група осіб виготовила та реалізувала одному з провідних підприємств фармацевтичної галузі близько 2 тис. 200 літрів субстанції, яка застосовується для виробництва лікарських засобів для лікування кардіологічних захворювань.

Тут і далі - фото з сайту СБУ

Перевірка в приміщеннях чернігівського та київського підприємств із залученням фахівців Держлікінспекції та Санітарно-епідеміологічної служби встановила, що будь-які документи (технологічні регламенти, реєстраційні посвідчення, журнали обліку виготовленої продукції) щодо виробництва та реалізації готової продукції у цих структур відсутні.

На території чернігівської та київської комерційних структур виявлено близько 5 кг білого порошку невідомого походження без маркування, 150 кг субстанції "Метилпропіонат" китайського виробництва та велику кількість капсул лікарських засобів "Бромгексин", "Ампіцилін", "Амопен", термін придатності яких минув ще у 2005 році. Вказані речовини використовувалися у технологічному процесі виробництва фальсифікату.

Приміщення, в яких здійснювалося виробництво "ліків" знаходились в антисанітарному стані та не відповідали встановленим законодавством вимогам.

Діяльність цих структур було припинено саме тоді, коли вони планували виробництво готових форм лікарських засобів у промислових обсягах з використанням власноручно виготовлених субстанцій та їх випуск на фармацевтичний ринок України, зазначає СБУ.

У Харкові спільно з фахівцями Харківської обласної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів СБУ виявила протиправне виробництво ін'єкційних лікарських засобів із незареєстрованих в установленому порядку лікарських субстанцій на базі одного з державних наукових центрів. Під виглядом наукової діяльності тут здійснювалося виробництво невстановлених ін'єкційних лікарських засобів. У приміщенні лабораторії пероральних та оральних рідких лікарських засобів виявлено близько 1500 порожніх ампул та 100 ампул із невстановленим препаратом.

Керівництво цієї структури не змогло надати правоохоронцям сертифікати відповідності на виявлені хімічні речовини. Документи, які підтверджують ввезення зазначених субстанцій на митну територію України, також відсутні.

За словами посадовців центру, тут було налагоджено виробництво "оригінального комбінованого ін'єкційного лікарського засобу". Виробництво ліків здійснювалось вручну, запаювання ампул відбувалося на саморобній газовій горілці. При цьому, випуск лікарських засобів здійснювався в антисанітарних умовах, без будь-яких технологічних регламентів та дозвільних документів регуляторних органів, у результаті чого їх використання створювало загрозу життю та здоров'ю громадян.

На сьогодні діяльність цієї структури припинено.

Днями отримано результати експертизи зразків препаратів, відібраних у ході спільної з Держлікінспекцією та органами МВС перевірки діяльності однієї з комерційних аптечних мереж Києва. Встановлено, що дана комерційна структура здійснювала реалізацію фальсифікованих лікарських засобів та медпрепаратів, які не відповідають встановленим стандартам якості. Реалізація ліків відбувалась без відповідних ліцензій. Посадовці використовували підроблені документи щодо обігу продукції.

Деякі з лікарських препаратів, які реалізовував аптечний заклад, мали навіть візуальні ознаки фальсифікату (пожовтілі від часу пігулки тощо). У результаті протиправних дій службових осіб комерційної структури в обіг масово потрапляли препарати, які не мали терапевтичного ефекту. Фальсифікована продукція не містила дієвої речовини й її вживання не давало очікуваного ефекту.

Так, з обігу було вилучено 3 тисячі упаковок препарату, який застосовується хворими при невідкладних станах.

Діяльність цієї комерційної структури припинено. СБУ передала отримані матеріали до органів внутрішніх справ для ухвалення відповідного процесуального рішення.

Реклама:

Головне сьогодні