Недоношені діти. Смерть і гроші

Пологовий будинок № 1 Кривого Рога лихоманить. 4 серпня прокуратура Центрального міського району міста порушила проти працівників закладу кримінальну справу. 7 серпня у пологовий будинок з перевіркою нагрянуло місцеве управління охорони здоров'я. МОЗ теж створює робочу групу, щоб розібратись, "а чи були порушення".

За словами правоохоронців, медики пологового будинку списували дорогий препарат "Куросурф", який необхідно ввести недоношеним діткам, у яких не розкриваються легені. Щоб малюк зробив перший подих, лікарі пологового будинку змушували батьків купувати за 4 тисячі гривень ліки у певній аптеці. Хоча цим препаратом має безкоштовно забезпечувати держава.

"Моя Мелана народилась на 32-ому тижні. Завідуюча відділенням сказала, що дівчинці терміново потрібні ліки, інакше дитя задихнеться. Я ридала, благала про поміч, адже у мене не було можливості впродовж дня знайти 4 тисячі гривень! Але вона стояла на своєму, запевняла, що в пологовому будинку "Куросурфа" нема. Мені довелось написати розписку, що я відмовляюсь від введення препарату. Мені просто пощастило, що дівчинка вижила", - розповіла Людмила Березанська газеті "Сегодня".

Головний лікар пологового будинку Лариса Васильєва пояснює "Українській правді. Життя": ліків просто не вистачає. Її заклад спеціалізується на пологах недоношених дітей, сюди везуть жінок не лише з міста, але й з прилеглих сіл. Відтак обвинувачення у високій смертності у пологовому будинку № 1 міста пояснюються просто: там більше народжуються дітей, віком 22-34 тижні від зачаття.

[L]А життєво необхідного препарату, звісно, не вистачає.

"В 2008 році 29 флаконів було куплено за гроші місцевого бюджету. 11 флаконів було отримано централізовано з державних закупівель. 29 флаконів батьки купили за свої гроші", - надає точні цифри Васильєва. Вона одразу погодилась спілкуватись з "Українською правдою. Життя" і роз'яснити усі тонкощі резонансної справи.

Чого не скажеш про відповідального прокурора. Впродовж п'ятниці щогодини на наші дзвінки помічник Валерія Прихожанова казала, що правник не засіданні суду. Коли ж прокурор близько п'ятої таки добрався до робочого місця, з'ясувалось, що жодних коментарів пресі він не дає.

Дивовижні речі відбувались і з прес-службою МОЗ. Отримавши запит з проханням коментаря, нам повідомили, що відповідальний та уповноважений відповідати на запитання наразі на нараді. А коли о четвертій він нарешті звільнився, з'ясувалось, що спілкуватись треба з іншим посадовцем.

"Керівник департаменту материнства і дитинства Раїса Моїсеєнко не піде додому, поки не дасть вам сьогодні відповідь", - запевнили в прес-службі Мінздоров'я ближче до кінця робочого дня. Але Моїсеєнко спокійно пішла відпочивати - коментаря станом на суботу до нас так і не надійшло.

Шанс на життя

"Куросурф" вводять тоді, де є незрілі легені. Кількість таких введень залежить від ступеня незрілості легень. Вводять 1, 2, 3, а то й 4 рази. Препарат дорогий, а фінансування медицини - ви знаєте яке", - розповідає професор Анатолій Семчук. Нині він працює у пологовому будинку, що на Червоному хуторі на краю Києва.

Медик зауважує, у столиці препарат закуплений.

"При необхідності, коли ми очікуємо, що народиться така дитина, у нас 1-2 дози завжди є. Якщо потрібно ввести ще додатково, то батькам кажуть купувати препарат", - додає Семчук. Його пологовий будинок не спеціалізується на передчасних пологах, там таких до 5%.

Лікар каже, вводити ліки дітям треба, адже недоношені виживають значно більше з "Куросурфом".

"Коли не вводять, то тут діє випадковість - іноді виживає, іноді не виживає", - додає Семчук. Хоча 32-34 - тижневі діти мають шанси почати дихати земним повітрям і без ліків.

За словами головного гінеколога-акушера МОЗ В'ячеслава Камінського, в Україні недоношеним дітям можна вводити або італійський "Куросурф", або ж вітчизняний "Неосурф".

"Вони трохи відрізняються за механізмом дії. Частині дітей за специфікою симптомів потрібен Куросурф, а декотрим - Неосурф", - роз'яснив "УП.Життю" медичні тонкощі Камінський.

Нормативи державних закупівель препаратів формуються Мінздоров'я з заявок з регіонів. Наскільки достатнім є забезпечення ліками, Камінський не знає. Ці питання до Раїси Моїсеєнко, яка попри обіцянки прес-служби ситуацію не прокоментувала.

Але лікарі столичних пологових будинків, з якими на правах анонімності спілкувалась "Українська правда. Життя", запевняють, що навіть у Києві батькам недоношених дітей пропонують "сходити в аптеку" за цими ліками.

"Мені його (препарату) не вистачає кожен рік. Минулий рік у цьому сенсі ще був дуже гарним", - каже Лариса Васильєва з Кривого Рогу. Головний лікар, на якого зараз падають усі громи і блискавки преси і батьків, пояснює механізм виживання в умовах дефіциту.

"У Кривому Розі є дві аптеки, в яких продають "Куросурф". Це ­-"Баден", "Галлен". Остання знаходиться трохи ближче до пологового будинку, але там і вартість препарату була трохи вищою.

Крім того, є дистриб'ютори фірми представника НІКОМЕД, які можуть негайно привести цей препарат у пологовий будинок по нашій вимозі".

Особливість "Куросурфу" у тому, що це дуже спеціалізовані ліки. Його вводять дітям з масою тіла від 700 грам саме задля стимуляції роботи легень. Та й вартість препарату далеко не по кишені пересічному українцю. В інтернет-прайсах навіть фігурує ціна у 5 600 гривень за один флакон.

В інтернеті зазначається, що Пологовий будинок №1 Кривого Рогу неодноразово здобував титул "Лікарня, доброзичлива до дитини". Тепер цей заклад у центрі гучного скандалу. Фото who-is-who.com.ua
У криворізькому пологовому будинку батькам, чиїм дітям не вистачило "Куросурфу", пропонували сходити в аптеку, в якій він був. Якщо ж препарату там не було, підключався місцевий дистриб'ютор.

Втім, на заваді реанімації дитини ставали і фінансові труднощі батьків. Перед народженням недоношеного малюка, лікарі попереджують, що впродовж півгодини після появи на світ дитині треба ввести препарат.

"А матері кажуть: "Грошей у мене нема". У нас є "інформована згода" на проведене лікування, де жінка розписує, що вона може, а що вона не може. І де ми вказуємо, що у лікарні не було препарату", - так пояснює факт примусових відмов від введення "Куросурфу" головний лікар першого пологового будинку Кривого Рогу.

Хтозна, скільки ще немовлят померли б (помруть?) від такої ситуації в пологових будинках. Тепер справою закладу Лариси Васильєвої займається прокурор Центрального міського району Кривого Рогу.

У коментарі "Сегодня" він зазначив, що не випустить з пологового будинку жодної людини, поки не буде вилучено усі документи.

Зі звинуваченнями у зловживанні Лариса Васильєва не згодна: "У мене написано у постанові, яку надали правоохоронці, що жінка придбала "Куросурф" в аптеці, а ми його ввели як бюджетний і вписали як бюджетний. Це не вірно. Ця жінка народила дитину вагою 2450 грамів. Дитина потребувала введення двох флаконів. Один флакон був куплений батьками, а один флакон ми надали з того, що у нас було".

Що насправді відбувалось за стінами закладу, з'ясує слідство. Адже факт залишається фактом: у закладі, в якому мали з'являтись нові життя, вмирали діти. Нехай навіть через брак ліків. Питання лише в тому, хто винен: медперсонал чи держава?

Реклама:

Головне сьогодні