Стовбурові клітини добуватимуть з жиру?

— 10 вересня 2009, 11:30

Дослідники з Стенфордського університету випростовували метод, який був розроблений спеціалістами японського університету Кіото у 2007-му році. Тоді японським вченим вдалося перетворити клітини шкіри в індуційовані плюріпотентні стовбурові клітини.

Опираючись на досвід колег, науковці з США взяли за початковий матеріал жирову тканину замість шкіри, повідомляє Медпортал з посиланням на Mercury News.

Клітини жиру більш універсальні і легко пристосовуються, що полегшує та прискорює їхнє перепрограмування, вважають вчені.

Окрім цього важливу роль грає те, що жирова тканина є чи не найдоступнішою. Адже у США ліпосакція посідає перше місце серед хірургічних втручань. Так, лише за 2006 рік американські хірурги провели більш ніж 400 тисяч таких операцій.

Процедура видалення жирової тканини займає близько 30 хвилин і робиться під місцевим наркозом.

Та, не зважаючи на це, вчені попереджають, що ще занадто рано використовувати надлишки жиру, щоб лікувати хвороби. Адже для перетворення клітин шляхом переносу генетичної інформації використовуються віруси, які можуть вразити ДНК клітин та викликати ріст злоякісної пухлини.

Але якщо вчені навчаться перетворювати жирові клітини на стовбурові без допомоги вірусів, це дозволить вирощувати людські органи для пересадки хворим.

Результати експерименту американських вчених було опубліковано у Proceedings of the National Academy of Sciences.

Реклама:

Головне сьогодні