На боротьбу з курінням дали мільйони

З цієї суми 2, 7 мільйона гривень надійдуть з державного бюджету і ще 4 мільйони - від міжнародних організацій.

Протягом останніх 3 років в Україні спостерігається тенденція до зменшення кількості курців - їхня кількість поступово скоротилася на 10%, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на статистику Мінздоров'я.

Так, якщо у 2005 році 41% дорослого населення курили, то у травні нинішнього року таку звичку мають не більше третини українців.

Втім, хвороби, які викликає куріння (зокрема, серцево-судинні захворювання та рак) займають перші місця у переліку смертельних недуг, зазначає завідувач відділом контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський.

Відтак Кабмін затвердив програму по боротьбі з курінням, яка має на меті оздоровити українців.

"Державна програма щодо зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я на населення" складається з 5 розділів. Вона передбачає, зокрема, надання медичної допомоги курцям, а також розробку антитютюнових інформаційних кампаній.

"Перше, що вже працює в Україні - підвищені ціни акцизів. За останній рік ціни на сигарети збільшились вдвічі. Друге - звільнення робочо-громадських місць від тютюнового диму (прийнятий відповідний закон). Третє - заборона реклами. Четверте - інформування споживачів про наслідки тютюнових хвороб за допомогою попереджень на пачках. І п'ятий напрямок, який в Україні поки що на дуже низькому рівні - це допомога в припиненні куріння", - зазначив Костянтин Красовський.

Однак на думку керівника Асоціації зовнішньої реклами України Артема Біденка заходи, які вже реалізовані, та заплановані лише незначною мірою вирішать проблему куріння.

"Тютюнопаління - це є комплексний феномен: люди не курять лише через рекламу, чи через поганий приклад ровесників. Це є складний психологічний феномен, який закордоном широко досліджується. І на основі таких досліджень формуються багаторічні програми з попередження тютюнопаління", - пояснює Біденко в коментарі "УП.Життя".

"В цих програмах враховується не тільки необхідність зменшити кількість курців, але й бажання не нашкодити. Так, наприклад, зробивши сигарети дорогими, ми не вирішимо проблему куріння - люди почнуть курити якісь замінники, вживати інші речовини. Адже причина куріння - не дешевизна сигарет, причина - психологічна і соціальна.

Так от, жодна з існуючих в Україні заборон, жодна програма не враховує цього фактору - хоча б тому, що не зроблені відповідні дослідження, і ніхто достеменно не знає, чому ж українці курять.

Відповідно тільки 20% від усіх грошей, які держава чи міжнародні організації виділяє на цю проблему, справді несуть якийсь ефект. Всі інші гроші ідуть на зарплати робітників соціальних служб, на друк листівок, на грантові організації тощо. Досі ніхто не запропонував заміну сигаретам - спорт, бібліотеки, "немодність" тощо. Але без цього, без комплексного підходу (і про це говорить досвід багатьох країн) такі дії та витрати - це бездумно і неефективно", - додає експерт.

Куріння може зменшити кров'яний тиск і призвести до імпотенції, стверджує попереджувальний напис на пачці цигарок

Особисте рішення

Колишній курець з 9-річним стажем Андрій вже 12 років тому покинув цю шкідливу звичку. Чоловік каже, що поки людина сама не захоче розпрощатися з цигаркою, всі методи є мало ефективним.

"Я курив по 3 пачки в день - дуже багато. Дійшло до того, що через страшенну задишку я не міг піднятися на перший поверх. В 17 років курив, бо хотілося здаватися старшим, щоб дівчата звертали увагу. А коли подорослішав і підірвав здоров'я - вирішив кинути курити і почав займатися спортом".

Потяг до цигарки виникає у людини на психологічному рівні, констатує психіатр і нарколог Андрій Карачевський. Але з огляду на високу вартість психотерапевтичних сеансів до фахівців не так вже й часто звертаються по допомогу.

[L]"10-15 сеансів, кожен із них по 300-350 гривень - це, звичайно, виливається в копієчку. Частіше звертаються до тих, хто обіцяє, що вилікує за один сеанс", додає Карачевський.

Боротьба по всіх фронтах

В Україні останні кілька місяців активно намагаються відбити у курців бажання смалити. Так, у червні Верховна Рада заборонила курити у потягах, маршрутках, лікарнях.

Загалом тютюнопаління заборонено у:

- у закладах охорони здоров'я, навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування;

- у спортивних спорудах;

- у закладах, підприємствах та організаціях культури;

- у залах чекання пасажирів на залізничних, авто - і аеровокзалах;

- у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені;

- на територіях дитячих майданчиків.

В інших місцях та на робочих місцях куріння тютюнових виробів дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях.

Соціальна реклама проти паління бразильської громадської організації AEDSF

Іноземний досвід

В Німеччині рекламувати тютюнові вироби на телебаченні або по радіо заборонено ще з 1975 року. А 3 роки тому парламент ухвалив зміни до так званого "тютюнового" закону, які не дозволяють виробникам сигарет виступати спонсорами телепрограм, а також громадських заходів, як то спортивні змагання чи концерти, зауважує "Радіо Свобода".

Передусім затятим курцям у Німеччині намагаються вдарити по гаманцю. Уряд регулярно продукує нові ідеї для підвищення цін на тютюнові вироби. Пачка сигарет у Німеччині в середньому зараз коштує 4 євро.

Велике значення у боротьбі з курінням має також заборона курити у громадських місцях, на вокзалах, в аеропортах, в міському транспорті. Після тривалої дискусії, заборонили також курити у кав'ярнях, ресторанах і на дискотеках. І все ж таки попри все, за офіційними даними, в Німеччині курить понад 25% населення.

За матеріалами Радіо Свобода та "Української правди. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні