Тест

Більше половини молочних продуктів неякісні – Дерспоживстандарт

Про це повідомляє прес-служба Держспоживстандарту.

Протягом липня-серпня 2009 року фахівці ДП "Укрметртестстандарт" провели лабораторні дослідження понад 70 видів молочної продукції. У 44 зразках були виявлені консерванти, штучні барвники та рослинні домішки, які не передбачені нормативною документацією.

Зокрема, при виробництві традиційної для українського споживача продукції підприємці використовують не передбачені рецептурою складники.

Так, у морозиві "Пломбір", яке повинно містити лише молочні жири, було виявлено жири рослинного походження. При цьому деякі зразки перевіреного морозива містили до 90 % таких жирів. Зокрема, це морозиво на молочній основі "Пломбір Справжній" (торгова марка "Світайс", виробник - ПП "Сидорчук В.І.", м.Рівне), морозиво на молочній основі пломбір двошаровий з ароматом полуниці та ванілі "Геркулес" та морозиво на молочній основі "Пломбір" (ЗАТ "Геркулес", Донецьк).

Немолочні жири були виявлені і у вершковому маслі. Наприклад, продукція торгової марки "Щодня" та масло солодковершкове селянське "Прилуцьке" містили приблизно 30% немолочних жирів, а солодковершкове селянське масло "Дві корівки" містило близько 25% немолочних жирів.

У перевіреній сметані торгової марки "Щодня" взагалі не було виявлено молочних жирів.

За словами начальника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП "Укрметртестстандарт" Володимира Семеновича, виробники вдаються до фальсифікації продукції з метою здешевлення її собівартості.

"Вони використовують дешевшу сировину, а вироблену з неї продукцію продають за цінами продукції, виготовленої з дорожчої сировини. Наприклад, так зване, вершкове масло, яке вироблене з додаванням рослинних жирів, продають за ціною масла, виробленого з молочних жирів, яке, зрозуміло, коштує дорожче. Але масло із рослинними жирами навіть називати маслом не можна, оскільки це спред", - зазначив Володимир Семенович.

Крім того, під час перевірок було виявлено інші порушення, зокрема використання у глазурованих сирках, йогуртах, біфідо- та біо-йогуртах консервантів та штучних барвників без нанесення на етикетках цієї продукції відповідної інформації.

За результатами інформації ДП "Укрметртестстандарт" про виявлені порушення Прокуратура м.Києва видала припис про усунення порушень законодавства України щодо безпеки та якості молочної продукції.