У радіо "Мелодія" забрали ліцензію

— 2 вересня 2009, 16:35

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Нацради, повідомив перший заступник голови Нацради Андрій Мирошніченко.

Таким чином, пояснив він, Нацрада виконала припис Генеральної прокуратури України, яка вимагала позбавити компанію "Онікс" ліцензії через несплату нею вартості ліцензії.

Мирошніченко розповів, що це був уже другий припис, інформує УНІАН.

З першого в раді не зрозуміли, чого саме вимагала ГПУ, звернулися за роз'ясненням, і отримали чітке формулювання: "усунути порушення, пов'язане з тим, що радіокомпанія "Онікс" здійснює мовлення з ліцензією, не сплативши ліцензійного збору".

Відтак, Нацрада вирішила не продовжувати дію ліцензії цій радіокомпанії.

[L]Як зауважив Мирошніченко, "Онікс" мав сплатити її вартість набагато раніше, однак у Нацраді пішли назустріч і надали компанії додатковий термін для остаточного розрахунку. Але після припису ГПУ зволікати далі стало неможливо.

Мирошніченко припустив, що таке рішення викличе багато дискусій у вітчизняному медійному просторі. За його словами, це вперше в історії телерадіопростору України анулюється ліцензія у загальнонаціонального мовника.

Рішення Нацради з питань телерадіомовлення набуде чинності після його відповідного оформлення, процедура якого триватиме близько десяти днів.

Після цього, радіокомпанія "Онікс" повинна припинити мовлення або ж опротестувати позбавлення ліцензії в суді та, до винесення рішення по суті, просити не позбавляти її можливості вести мовлення.

Член Нацради Тетяна Лебедєва, зі свого боку, пояснила, що головною причиною того, що сталося, є чинна методика нарахування ліцензійного збору.

За її словами, коли компанії, які звертаються за дозволами внести зміни до ліцензій, дізнаються, скільки це коштуватиме, вони "жахаються рахунків" - і відмовляються від своїх намірів. Таким чином, зазначила вона, бюджет недоотримує значні суми коштів.

Лебедєва повідомила, що Нацрада підготувала нову методику розрахунку ліцензійного збору, щоб прибрати наявні недоліки, - однак не може поки що домогтися її затвердження на урядовому рівні.

Реклама:

Головне сьогодні