Майже половина виробників молока порушують санітарні вимоги - МОЗ

— 22 вересня 2009, 16:45

Також вибіркові перевірки Генпрокуратури в Криму засвідчили відсутність у багатьох навчальних закладах та портах документів стосовно якості продуктів, повідомляє прес-служба МОЗ.

З нині працюючих 348 молокопереробних підприємств України (загалом їх 481), було перевірено 362. Порушення санітарного законодавства виявлено на 171 (47,2% від охоплених перевіркою).

У ході перевірок через різні порушення було накладено 201 штраф, винесено 280 постанов про тимчасове припинення експлуатації і ще 4 - про обмеження асортименту.

Фінансових санкцій зазнали 8 підприємств (на суму 19 288,55 грн). Від роботи відсторонили - 223 особи, 2 справи направлено до прокуратури.

На розширеній нараді МОЗ та Генпрокуратури офіційною причиною отруєння 130 дітей у Джанкої було визнано дизентерію Зонне.

ВІДЕО ДНЯ

Зокрема, причиною спалаху була продукція, яка не проходила термічної обробки - кефір виробництва молокозаводу "Ізумрудний" (Генічеськ, Херсонська область).

У результаті бактеріологічних досліджень збудник дизентерії Зонне виявили у двох добових пробах кефіру, відібраного у дитсадках №2 та №9.

[L]Під час перевірки генічеського молокозаводу було встановлено чисельні порушення санітарного законодавства.

Оскільки збудник дизентерії був на виробництві, від 6 вересня діяльність молочного цеху "Ізумрудний" тимчасово заборонили.

Терміново перевірили торговельну мережу, до якої поступала молочна продукція від "Ізумрудного" за останні 2 тижні. Реалізацію даної продукції призупинили та вилучили.

Разом з розслідуванням була перевірена діяльність Генічеської районної СЕС щодо здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за виконанням вимог санітарного законодавства на молочному цеху "Ізумрудний".

Виявилося, що з боку головного державного санітарного лікаря Генічеського району проводився недостатній контроль за повноцінними перевірками цього підприємства, приписи, за підписом головного лікаря, керівництву молочного цеху не надавалися.

Також повідомляється, що на розширеній нараді в МОЗ заступник генпрокурора Тетяна Корнякова звернулася до Міністра охорони здоров'я з пропозицією зробити спільні рейди масової перевірки якості продуктів харчування в шкільних та дошкільних закладах, в магазинах, на базарах та на митному кордоні.

Було прийнято рішення про створення спільної комісії з представників міністерства, ГПУ, Держспоживстандарту, Державного комітету ветеринарної медицини, силових структур та санітарно-епідеміологічних служб.

Реклама:

Головне сьогодні