Тест

У Рівному збудують екомістечко

Аспірант Національного університету водного господарства і природокористування Юрій Муляр каже, що взятися за проект змусили власна житлова проблема і... небажання шукати житло в дорогих, але не надто комфортних для життя панельках.

Проаналізувавши ситуацію на будівельному ринку, новітні розробки з солом'яного будівництва в Білорусі, Росії, Великобританії, він разом з колегами дійшов висновку, що для нашої місцевості будинки з використанням будматеріалу соломи є оптимальним варіантом: "Робиться дерев'яний каркас, всередину якого вставляються спресовані солом'яні тюки, які потім штукатурять глиною...".

Орієнтовно будівництво, разом з ділянкою за нинішніх цін, обійдеться в середньому у 40-45 тисяч американських доларів на сім'ю, повідомляє "Радіо Свобода"

Електрику для початку акумулюватимуть бойлери, які працюватимуть вночі, коли діє дешевий тариф. Згодом багатоконтурні бойлери переведуть на роботу від альтернативних сонячних батарей або вітрових генераторів. Для опалення встановлять теплові насоси, у роботі яких використовують спеціальне наповнення й тепло землі.

Містечко мають спорудити за 12 кілометрів від обласного центру, у селі Радиславка. Від траси сюди планують покласти шлях із геотекстилю - екологічного матеріалу, на кілька порядок міцнішого від асфальту.

[L]Юрій Муляр каже: ентузіастам пощастило отримати під будівництво землю на території Новоукраїнської сільради ще до зміни законодавства. Нині виділення землі під будівництво відбувається тільки через аукціон. Що означає: подібного проекту в Україні може більше не з'явитися.

Члени кооперативу прагнуть включити свій проект до загальнодержавної Програми експериментального будівництва і шукають підтримки в міжнародних фондів.

До пошуку і впровадження нових енергоефективних технологій інженер-будівельник Юрій Муляр планує підключати колег з університету та студентів. Вже нині в Національному університеті водного господарства й природокористування існує багато розробок, котрі б із задоволенням взяли на озброєння в інших країнах.

Проекту належить пройти чимало випробувань та узгоджень стандартів будівництва. Адже, незважаючи на появу в Україні окремих екобудинків, масового будівництва екожитла в державі ще не було.

Це вже другий проект рівнян із використанням сучасних енергоефективних технологій та випробуваних часом традиційних матеріалів.

Першою ластівкою став Волинський фолькцентр, ентузіасти якого почали створювати біля обласного центру комплекс "Хутір Великої Волині". Тут працюватимуть і житимуть народні ремісники і краєзнавці. Нині триває процес узгодження стандартів будівництва з вимогами Держбуду.