В'язниці у Росії замінять на електронні браслети?

— 3 вересня 2009, 12:20

"Електронні браслети" - системи електронного спостереження за засудженими - у Росії випробували на собі вже 200 осіб.

Про це розповів перший заступник начальника Управління виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі Вадим Долматов в ефірі каналу "Вести".

"Протягом півроку 200 засуджених, що знаходяться на обліку в кримінально-виконавчих інспекціях, пройшли через цей експеримент (у Воронезькій області), тобто щохвилини цим контролем були охоплені 70 людей", - розповів Долматов.

За його словами, і добровольці, що беруть участь в експерименті, і їхні родини позитивно віднукуються про "електронні браслети".

"Вони дозволяють їм переосмислити (своє положення). Водночас, людина весь час знаходиться під спостереженням без вторгнення в її особисте життя. Просто контролеру видно точку на моніторі - де знаходиться в даний момент електронний пристрій (надягнутий на засудженого)", - зазначив Долматов.

Він нагадав, що широке поширення "електронних браслетів" може розпочатися після ухвалення закону про обмеження волі як виду покарання (законопроект знаходиться зараз на розгляді Держдуми).

"Імовірно, уже з нового року з'являться засуджені до обмеження волі, що будуть поставлені на облік в кримінально-виконавчих інспекціях", - пояснив Долматов.

Обмеження будуть стосуватися заборони виходити з будинку у визначені години, відвідувати ті чи інші місця, переміщення засудженого буде контролюватися за допомогою системи електронного контролю.

"Утримання в місцях позбавлення волі як мінімум у чотири рази дорожче, ніж утримання системи електронного контролю. Переваги ж у тому, що людина знаходиться вдома, має можливість працювати, вчитися, зберігати соціальні зв'язки", - зазначає Долматов.

За попередніми оцінками Служби виконання покарань, до обмеження волі як виду покарання може щорічно засуджуватися близько 50 тисяч людей.

Підсумки експерименту з використання "електронних браслетів" у Воронезькій області планується підбити наприкінці року.

Реклама:

Головне сьогодні