Українців чекає новий формат телефонних номерів

— 4 вересня 2009, 08:03

Міжміський префікс "8" буде змінено на "0", а міжнародний префікс "10" - на "00".

Коди міст і мобільних операторів при цьому втратять першу цифру "0".

Таким чином, наприклад, для дзвінків до Києва з регіонів номер буде набиратися у форматі "0" - гудок - "44" - номер абонента, а для міжнародного дзвінка до Москви - "0" - гудок - "0" - "7" - "495" - номер абонента.

Це буде зроблено в рамках другого етапу переходу країни на нову систему телефонної нумерації відповідно до плану, затвердженого Мінтрансзв'язку.

Для зручності абонентів, українські оператори зв'язку мають намір деякий час після переходу на новий формат підтримувати також і старий формат.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело на ринку, за результатами зустрічі операторів і Держадміністрації зв'язку, яка пройшла у четвер, учасникам не вдалося досягти єдиної позиції щодо обов'язковості використання обох систем нумерації.

"Є позиція "Укртелекому", є позиція всіх інших", - зазначив співрозмовник агентства.

Заступник голови правління "Укретелекому" Ігор Кравець у четвер повідомив журналістам, що держоператор не планує підтримувати дві системи після 14 жовтня.

"Перехід на нову систему буде одночасний - у ніч з 13-го на 14-е", - підкреслив він.
За словами Кравця, його компанія не має технічної можливості організувати паралельне використання двох систем.

"З нашої мережі 30% -35% на аналогових АТС, а на них неможливо підтримувати паралельно два формати нумерації", - додав він, зазначивши, що "Укртелеком" повідомляє абонентам про майбутні зміни в порядку нумерації і також планує після 14 жовтня використовувати автовідповідачі, які інформують про зміни при наборі номерів у старому форматі.

Тим не менш, у телекомунікаційній групі Vega, яка також надає послуги фіксованого зв'язку на масовому ринку, вважають за можливе поряд з інформуванням підтримувати для зручності абонентів обидві системи.

"Ми розуміємо, що абонентам буде складно за один день звикнути до нової системи нумерації, тому будемо підтримувати подвійний формат набору настільки довго, наскільки це буде технічно можливо, але не менше ніж протягом двох місяців", - заявив директор з розвитку бізнесу групи Костянтин Колесов.

Оператори мобільного зв'язку одностайно заявляють про свій намір також піти назустріч абонентам і згладити для них майбутні зміни.

Так в ЗАТ "Київстар GSM" планують використати обидві схеми нумерації мінімум місяць. У ТОВ "Астеліт" (ТМ life:)) і ЗАТ "Українські радіосистеми" поки не визначилися з термінами, а у ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (УМС) пропонують більш тривалі терміни.

Реклама:

Головне сьогодні