В Україні з’явилась дев’ята лабораторія з перевірки ГМО

— 4 вересня 2009, 17:44

Про це повідомляє прес-служба Держспоживстандарту у п'ятницю.

Лабораторія створена на базі акредитованого випробувального центру ДП "Кримстандартметрологія".

Створення в Сімферополі лабораторії молекулярно-генетичних випробувань дасть змогу підприємцям південних областей України та Криму перевірити сировину та продукцію на наявність ГМО, а в разі наявності - визначити їхню кількість.

Нещодавно в системі Держспоживстандарту було відкрито лабораторії генетично-молекулярних випробувань ГМО у харчах та сільгоспсировині на базі випробувальних центрів ДП "Волиньстандартметрологія" (Луцьк), ДП "Кривбасстандартметрологія" (Кривий Ріг) та ДП "Луганськстандартметрологія" (Луганськ), ДП "Житомирстандартметрологія" (Житомир), ДП "Харківстандартметрологія" (Харків).

[L]Крім того, з 2007 року аналогічна лабораторія діє в ДП "Укрметртестстандарт" (Київ) та з 2008 року в ДП "Вінницястандартметрологія" (Вінниця). До закінчення 2009 року в системі Держспоживстандарту України планується відкрити ще кілька лабораторій генетично-молекулярних випробувань.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468 "Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг" з 1 липня 2009 року здійснюється обов'язкове етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми.

Етикетування харчових продуктів, які не містять генетично модифіковані організми або вміст яких становить менш як 0,9 %, здійснюється з допомогою позначки "Без ГМО".

Виробники зауважували, що не можуть вчасно промаркувати свою продукцію, оскільки в Україні недостатньо лабораторій, які здатні перевіряти на вміст ГМО.

Реклама:

Головне сьогодні