Є багато охочих попіаритися на щепленнях - МОЗ

— 5 вересня 2009, 10:00

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднила прес-служба МОЗ.

"Поширення неправдивої інформації щодо причинно-наслідкового зав'язку між смертю дітей і вакцинацією обертається панічним страхом населення перед профілактичними щепленнями, і як наслідок - країна може опиниться перед загрозою епідемічних спалахів", - зазначили у МОЗ.

"На жаль, щороку з тих чи інших причин, в Україні помирає близько 5000 немовлят. Практично кожен малюк отримує за рік щеплення проти 10 інфекцій, тобто постійно знаходяться в періоді щеплень", - наголосила прес-служба.

"Враховуючи масштабну кампанію, розгорнуту деякими політичними силами, з використанням громадських організацій, теоретично кожен випадок смерті малюків може бути використаний як привід для політичних спекуляцій та дискредитації самої ідеї імунопрофілактики", - заявили у міністерстві.

Прес-служба наголосила, що "передбачаючи можливість такого перебігу подій, МОЗ звертається до ЗМІ з проханням виважено підходити до висвітлення питань, пов'язаних зі смертю малюків, та утриматися від безапеляційних тверджень про зв'язок смертей з проведенням планових щеплень".

Головний державний лікар Олександр Біловол зазначив: "Альтернативи щепленню наразі в світі не існує. Сьогодні це найбільш ефективний і доступний спосіб профілактики інфекційних хвороб. В результаті відмови від щеплень витрати держави зростають у декілька разів".

"Є багато охочих пропіаритися на темі вакцинації, проте ніхто так і не взяв на себе відповідальність за майбутнє тих дітей, чиїх батьків закликають не робити щеплення", - підкреслив він.

Реклама:

Головне сьогодні