Google відстоює право на глобальну цифрову бібліотеку

— 7 вересня 2009, 13:42

Компанія Google працює над проектом створення глобальної цифрової бібліотеки вже кілька років. Однак в амбітних планів Google є багато противників. Цими днями у Брюсселі пройдуть слухання щодо цього проекту, повідомляє Німецька хвиля.

Так Єврокомісія створила спеціальну робочу групу, яка має з'ясувати ймовірні наслідки проекту для європейських бібліотек та авторів.

Крім того, комісар ЄС з питань зв'язку та телекомунікацій Вівіан Редінг проведе зустріч з представниками Google, видавництв та авторами щодо проблеми дотримання авторських прав в інтернеті. За її словами, Євросоюз відкритий для ініціатив, що дозволяють зробити цифрові формати більш доступними для споживачів.

Загалом Редінг підтримує ініціативу Google з переведення книг у цифровий формат. Вона вважає, що вирішити це завдання без допомоги приватного сектору нереально:

"Лише один відсоток книг у бібліотеках переведено сьогодні у цифровий формат. Хто потурбується про інші книги? Це коштує багато грошей. Тому це справді геркулесове завдання для Європи, вирішити яке неможливо лише за громадський кошт", - сказала Редінг.

Ідея Google створити глобальну цифрову бібліотеку має як прибічників, так і противників. Теорема, на захист інтернет-компанії стала Студентська асоціація США, пише ВВС.

"Сьогодні мільйони книжок доступні лише небагатьом привілейованим - тим, хто прийнятий до університетів і може дозволити собі це. З книжковою програмою Google будь-який студент в будь-якій точці США отримає доступу до книжок з найбільших бібліотек світу", - пояснив свою позицію президент Асоціації Григорі Седана.

А от що стосується скептиків, то вони об'єдналися у структурі з назвою "Альянс відкритої книги". Його засновником є некомерційний інтернет-архів, який має власний проект сканування, і рамках якого на сьогоднішній день оцифровано півмільйона книг.

"Так само як винахід Гутенбергом друкарського пресу більше 700 років тому став передвісником нової ери розповсюдження знань, так само і масове оцифровування книг обіцяє революцію в тому, як ми читаємо і знаходимо книги. Однак цифрова бібліотека, що контролюватиметься однією компанією і невеликою групкою видавців, неминуче призведе до збільшення цін для споживачів, бібліотек, дослідників та студентів", - сказав представник Альянсу Пітер Брентлі.

Остаточне судове слухання щодо книжкового проекту Google призначене на 7 жовтня.

Реклама:

Головне сьогодні