Знайдено три нові людські гени

— 8 вересня 2009, 11:16

Це сенсаційне відкриття зробили вчені з Смарфітського інституту генетики Трініти коледж Дубліна, повідомляє New Scientist.

Виявлені три гени виробляють протеїни і беруть участь в забезпеченні життєвих процесів в організмі людини.

До речі, у людиноподібних мавп, генетичний код яких на 99% ідентичний з генним кодом сучасної людини, цих трьох генів немає і ніколи не було.

Раніше світова наука вважала неможливим виникнення нових генів в структурах ДНК на таких пізніх фазах розвитку сучасної людини.

Однак робота ірландських вчених показали, що в процесі мутації гени можуть виникати з початкового матеріалу "з нульової відмітки".

На думку вченого Айофе Маклисата, який керував цими дослідженнями, у людини є, щонайменше, 15 особливих генів, які з'явилися нещодавно і які роблять сучасну людини тим, ким вона є.

Окрім цього, одночасно з цим встановлено, що реліктовий матеріал в людських генах ( науковці називають його "генетичним сміттям"), який тривалий час вважався "даремним", грає важливу роль у розвитку живих організмів.

Так, виявилося, що в процесі еволюції людський організм постійно використовує цей резервний матеріал для створення нових генетичних сполучень. Тож, у випадку успіху, нові ланки вставляються в ДНК і починають працювати - виробляти протеїни. Цей процес, відомий як мутація, є головним двигуном біологічного розвитку земних істот.

Реклама:

Головне сьогодні