Мінздоров'я просить обмежити квоту для вступників-пільговиків

— 8 вересня 2009, 15:09

Мінздоров'я вже звернулося до Міносвіти з пропозиціями щодо внесення змін до умов прийому до вищих медичних навчальних закладів на 2010 рік, які через місяць потрібно затверджувати у МОЗ та МОН України.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець на нараді ректорів вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів IV рівня акредитації та закладів післядипломної освіти, яка пройшла днями у Національному медичному університеті імені Олександра Богомольця, інформує прес-служба МОЗ.

Лазоришинець сказав, що у 2009 році кількість заяв від абітурієнтів, які мають право на позаконкурсне зарахування, зросла більш, ніж удвічі, - і це не тільки за рахунок інвалідів, але й через значну кількість заяв від дітей-сиріт, дітей шахтарів, чорнобильців тощо (усього 11 категорій "пільговиків").

Так, інвалідів дитинства та інвалідів І-ІІ груп зараховано 331 особу (7,8% від обсягу держзамовлення) проти 296 (6,7%) у 2008 році. З них 149 особам інвалідність встановлена у поточному році. Достовірність цих документів перевіряється комісією МОЗ та комісіями управлінь охорони здоров'я облдержадміністрацій на місцях.

За оперативними даними, у більшості областей порушень при встановленні статусу інвалідності комісіями не виявлено, зазначив Лазоришинець.

[L]

Дітей-сиріт та осіб із їх числа зараховано поза конкурсом у 1,6 разів більше, ніж минулого року - 156 (3,7% від прийому), проти 93 у 2008 році. Це обумовлено змінами в умовах прийому МОН: доповнено категорією "особи з числа дітей-сиріт віком від 18 до 23 років".

В цілому поза конкурсом вступило 862 особи (20,3% плану держзамовлення), що значно більше, ніж минулого року, коли було прийнято 490 абітурієнтів-пільговиків і це складало лише 11,05% від держзамовлення.

Водночас, як зазначив Лазоришинець, дещо погіршився, порівняно з 2008 роком, якісний склад абітурієнтів, які вступили на бюджетні місця. Так, практично на 400 осіб менше зараховано осіб із золотою чи срібною медаллю. Менше зараховано випускників ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації з червоними дипломами - 176 (4,15%), проти 259 у минулому році.

Заступник міністра охорони здоров'я зазначив, що збільшення удвічі кількості вступників-пільговиків створило соціальну напругу при прийомі на спеціальності з малими обсягами держзамовлення, а частина абітурієнтів з високими балами сертифікатів не в повній мірі змогла реалізувати своє право на вищу освіту.

Крім того, за словами Лазоришинця, відбулось нівелювання профорієнтаційої роботи через можливість абітурієнтам вступати у будь-яку кількість ВНЗ на будь-яку кількість спеціальностей.

Відтак, МОЗ пропонує внести зміни до правил прийому до вузів у 2010 році, зокрема: обмежити квоту прийому осіб поза конкурсом до 25% від обсягу держзамовлення, не більше, а для осіб з правом позаконкурсного вступу - визначити систему рейтингового зарахування за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Реклама:

Головне сьогодні