Охорона здоров'я потребує збільшення держзамовлення

— 8 вересня 2009, 16:59

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець на нараді ректорів вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів IV рівня акредитації та закладів післядипломної освіти, яка пройшла днями у Національному медичному університеті імені Олександра Богомольця, інформує прес-служба МОЗ.

Лазоришинець зазначив, що цього року план держзамовлення на підготовку спеціалістів до вищих навчальних закладів МОЗ залишився на рівні минулого року, без скорочення.

У порівнянні з 2008 роком, у зв'язку з нагальними кадровими потребами галузі МОЗ України було збільшено обсяги підготовки лікарів зі спеціальності "лікувальна справа" на 76 осіб, "педіатрія" - на 266 осіб, "медико-профілактична справа" - на 77 осіб за рахунок зменшення підготовки спеціалістів зі спеціальності "медична психологія" - на 20 осіб, "стоматологія" - на 240 осіб, "фармація" - на 108 осіб.

Відповідно до ліцензійних обсягів медичних ВНЗ, на місця понад план держзамовлення на умовах контрактів було заплановано прийняти 7494 осіб, з них на лікарські спеціальності (включаючи стоматологію) - тільки 4375, тобто, менше ніж держзамовлення.

Цього року, порівняно з даними 2008 року, кількість заяв від абітурієнтів на місця держзамовлення зросла майже вдвічі: 34 257 цього року проти 20 341 минулого.

За кількістю заяв абітурієнтів, перші три місця в рейтинговій таблиці посіли Національний медуніверситет, Дніпропетровська медакадемія та Івано-Франківський національний медуніверситет.

Цього року до ВНЗ МОЗ на місця держзамовлення було зараховано 1 852 абітурієнти - жителів сіл (43,7% від загалом зарахованих). Минулого року цей показник становив 1 728 осіб (39,1%). Із зарахованих абітурієнтів 25,7% - чоловіки, 74,3% - жінки.

Заступник міністра наголосив, що вперше виконано квоту цільового прийому сільської молоді - 1011 місць, хоча в деяких областях план цільового прийому не виконано.

Водночас, він висловив занепокоєння позицією управлінь охорони здоров'я Донеччини та Львівщини, де не вистачає педіатрів, однак на місця цільового прийому направляється у 1,5 рази менше абітурієнтів, ніж необхідно для забезпечення мінімального конкурсу.

Лазоришинець також відзначив, що найбільший конкурс серед абітурієнтів, які вступали за контрактом, був зі спеціальності "Медико-профілактична справа" - 16,2. Минулого року найбільший конкурс був зі спеціальності "Педіатрія" - 2,9.

Водночас, заступник міністра зазначив, що рівень абсолютної і якісної успішності у зарахованих на контракт, гірший ніж у студентів-бюджетників. Наприклад, прохідні бали за спеціальністю "лікувальна справа" між абітурієнтами бюджетної та контрактної форми відрізняються в середньому на 50-150 балів, і більшість контрактників - "трієчники".

"У наступному році в правилах прийому доцільно було б встановити граничну межу прохідного балу на рівні 140-150 балів (за предмет). Хоча, це може і призвести до ще більшого зниження обсягів контрактного прийому, що в умовах економічної кризи призведе до скорочення обсягів позабюджетних надходжень до вузів", - сказав Лазоришинець.

[L]

Водночас, зростання кількості абітурієнтів пільгових категорій, значна кількість вступників із високим числом балів сертифікатів Українського центру незалежного оцінювання якості освіти, брак місць держзамовлення на окремі спеціальності (особливо - "стоматологія", "фармація") вже зумовило звернення МОЗ до Мінекономіки щодо внесення змін до Плану державного замовлення.

Таким чином, корекція Плану держзамовлення МОЗ становитиме 15 осіб (додатково) - прийом спеціалістів на основі повної загальної середньої освіти за напрямом підготовки "Медицина" (12 осіб) та за напрямом "Фармація" (3 особи). Збільшення обсягів держзамовлення здійснюватимуть у межах встановлених МОЗ обсягів державного фінансування.

В цілому ж МОЗ потребує суттєвого збільшення обсягів держзамовлення (до 6850 лікарів) для ліквідації дефіциту медкадрів, особливо в сільській місцевості, сказав Лазоришинець.

Нині у медичних ВНЗ IV рівня акредитації навчається 24 412 студентів за держзамовленням; 28125 - за контрактом (46,4% і 53,6% відповідно); 13575 - заочно (фармація). При цьому у медичних ВНЗ навчається 17 410 іноземних громадян - це третина усіх іноземців, які навчаються в Україні.

Підготовка фахівців для галузі охорони здоров'я в Україні здійснюється у ВМНЗ I-IV рівнів акредитації, серед яких: 15 медичних університетів та академій, з яких 7 мають статус національного, 3 медичні академії післядипломної освіти, з них 1 - національна; 2 інститути медсестринства, 69 медколеджів, 44 медучилища та їхніх філій.

Реклама:

Головне сьогодні