Найстаріший дуб в Україні росте на Закарпатті

— 9 вересня 2009, 14:48

Про це заявив керівник Київського екологічно-культурного центру Володимир Борейко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Борейко також додав, що його організація буде пропонувати цей так званий "Дідо-дуб" висотою 9,10 метрів на звання національного дерева України.

"Треба сказати, що інформація, яка поширилася в українських ЗМІ про дуб Залізняка і про дуб Юзефінський в Рівненській області, нами спростована. Цим дубам не 1400, не 1350 років, як писалося", - зауважив Борейко. Він також додав, що параметри цих дубів також були завищені: дуб Залізняка має параметри 8,60 метрів, а не 8,90, а Юзефінський дуб у Рівному має не 8,40, а 7,90.

Тобто дубам приблизно 1000 років, а не 1300.

За словами Борейка, в Україні розпочався перепис зелених довгожителів. Цю ініціативу Київського екологічно-культурного центру підтримало Мінприроди. До цього часу екологи вже оглянули найстаріші дерева Києва, і зі столиці "перепис дерев" перейде і в регіони.

"Ми почали вже працювати по Україні, щоб з'ясувати, скільки у нас найстаріших дерев, які мають периметр, скажімо, для дубів більше, ніж 6 метрів, для лип більше, ніж 5 метрів, і для інших дерев теж більш, ніж 5 метрів. Це є для дубів десь 600 років, для лип більше, ніж 500 років", - зазначив Борейко.

За словами Корейка, дуже багато дерев-тисячників знайдено в Криму.

"Це фісташка, це ялівець, це тис, це суничник. І ще ми в експедицію поїдемо у жовтні і, мабуть, знайдемо ще сірий горіх. Оці дерева мають в Україні у нас тисячу років. І є ще у нас одна липа. Їй десь 700-900 років. Вона росте в Тернопільській області. Це липа Богдана Хмельницького. Вона заповідана. Дуже велика липа. Тобто, ця липа теж може дійти до тисячі років", - зауважив еколог.

За його словами, першу частину всеукраїнського такого перепису буде завершено в кінці жовтня.

"Ми дамо Держслужбі заповідними справами перший такий звіт, щоби найстаріші дерева, яким тисяча чи 900 років, негайно брати під охорону держави, негайно займатися лікуванням. А що стосується дерев, яким 600, 700, 800 років, то їх в нас, за нашими підрахунками, буде десь 40-50 екземплярів. Нам треба до всіх під'їхати, сфотографувати, заміряти, бо не можна вірити даним, які дають місцеві органи - вони завищують дані чи там незрозуміло. Щоби були ці дані науково обґрунтовані", - додав Борейко.

Реклама:

Головне сьогодні