В Антарктиді знайдено 124 підльодовикових озера

— 9 вересня 2009, 16:07

Під глибокою кригою Антарктиди розташовані озера різноманітних розмірів. Більшість з них наповнюються і порожніють, вода переливається з одного озера в інше, що сприяє пересуванню льодовиків, пише Inopressa з посиланням на El Paίs.

За словами керівника дослідження, вченого Університету міста Вашингтон Бенджаміна Сміта, їхнє відкриття "змінило уявлення науковців про гідрологічну підльодовикову систему крижаного покрову".

Дослідження американських вчених показало, що озера розподілені по різних зонах континенту, але більшість знаходиться в узбережних зонах, де льодовики найбільш активні.

За словами Сміта, озера наповнюються і порожніють доволі повільно, цей процес займає 3-4 роки. Однак іноді достатньо декількох місяців, а деякі потоки швидкі, як річки.

Найвідоміше, але неактивне антарктичне озеро - Схід, розташоване під кригою завтовшки майже 4 кілометри. Воно сягає 250 кілометрів у довжину і 50 кілометрів у ширину.

Тридцять років тому радянські вчені почали свердлити кригу і брати проби. Тоді вчені всього світу попереджали про небезпеку, яка може виникнути, якщо при доходженні до вод озера там будуть знайдені форми життя, що існували мільйони років тому.

Кілька місяців тому Росія вирішила знову відновити роботи, незважаючи на застереження про можливе забруднення озера і ризики виникнення гейзера в результаті звільнення води, яка перебуває під великим тиском.

Щоправда, поки що Росія не повідомляє, коли саме відновить буріння криги. Очікується, що це станеться наприкінці цього - початку наступного року.

Реклама:

Головне сьогодні