Українці активніше беруть чужих дітей, або Чому Елтону Джону не дадуть Лева

У 2005 році українці усиновили 1419 дітей, у 2008 році - 2066, запевняє Юрій Павленко.

А за 8 місяців цього року в Україні усиновлено 1528 дітей. До кінця року очікується, що ще 2300 дітей матимуть сім'ю.

При цьому, найактивніше беруть на виховання чужу дитину в Севастополі, Києві, а також у Донецькій, Львівській і Херсонській областях.

Найбільше ж малят без батьків у Миколаївській, Дніпропетровській і Донецькій областях. А в Тернопільській, Чернівецькій і Львівській областях ці показники найнижчі в Україні.

Українці активніше всиновлюють ВІЛ-інфікованих дітей. Ці малюки (на фото) теж ВІЛ-позитивні. Вони живуть у Макіївському домі дитини
Причин зростання інтересу до усиновлення є декілька, повідомляє "Радіо Свобода".

По-перше, ухвалена низка законів для підтримки родин, що збираються взяти під опіку чужу дитину. Зокрема, від 1 січня цього року вони отримують таку саму матеріальну виплату, як і сім'я при народженні власної дитини - понад 12 тисяч гривень, - а також мають право на 56-денну відпустку.

З початку 2009 року таку матеріальну допомогу вже одержали 722 родини, запевнив Павленко.

По-друге, протягом усього 2008 року, який президент оголосив Роком національного усиновлення, Мінсім'ї пропагувало альтернативні форми виховання сиріт - прийомні родини та будинки сімейного типу, - що теж змінило ставлення суспільства до усиновлювачів.

І приблизно 3 мільйони українських сімей думають всиновити дитину.

Елтон Джон і Лев

Значно активніше українці нині всиновлюють важко хворих дітей. Знайшли свої родини 20 ВІЛ-інфікованих малюків.

Цього 14-місячного Лева хоче всиновити Елтон Джон. Фото АР

Нещодавно виявив бажання всиновити ВІЛ-позитивного українського хлопчика навіть всесвітньо відомий британський співак сер Елтон Джон.

Проте 14-місячний Лев і досі живе у дитячому будинку в Макіївці.

Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту повідомив, що Елтон Джон не може усиновити маленького українського хлопчика через свій вік та сімейний стан.

"Українське законодавство чітко визначає, що є заборона на усиновлення іноземними громадянами, які не перебувають у шлюбі (тобто є одинокими). До того ж різниця у віці між дитиною і потенційним усиновлювачем не може перевищувати 45 років", - пояснив Павленко.

Але закон не забороняє усиновлювати дітей українським одинакам, які, за статистикою Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини, усиновлюють кожну четверту дитину.

Українці почали всиновлювати і старших дітей

Наразі 34 тисячі дітей чекають на нову родину, із них майже 30 тисяч - діти, старші від 7 років, каже міністр сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

"Поки що більшість охочих хоче усиновити маленьку дитину, але останнім часом ця тенденція змінюється. Українські сім'ї почали всиновлювати і старших дітей, і цей відсоток постійно зростає", - запевняє міністр.

Під час поїздки у Макіївський дім дитини Елтон Джон виконав свій хіт Circle of Life
Тетяна Пархоменко-Шевченко разом із чоловіком Володимиром усиновили трьох малюків. Чотирирічного Валентина вони виховують із двадцяти днів від народження. А десятирічну Надію та 5-річного Кирила вони всиновили рік тому.

"Дуже багато залежить від нас - простих людей. Не так страшно, не так складно і не так жахливо простягнути руку тому, хто цього потребує, особливо якщо це малесенька дитинка", - каже мама Тетяна.

[L]Загалом в українських родинах сьогодні виховується понад 35 тисяч усиновлених дітей. 62 тисячі дітей виховують опікуни та піклувальники. 30 вересня вперше в Україні відзначався День усиновлення.

За матеріалами "Радіо Свобода" та "Української правди. Життя"

Фото Фонду АНТИСНІД,

Реклама:

Головне сьогодні