Українці дали "Шнобелівську" премію за ліфчик-респіратор

— 2 жовтня 2009, 12:34

Автор патенту на чудо-ліфчик Олена Бондар, яка нині проживає у США, отримала приз в галузі охорони здоров'я цьогорічної "Шнобелівської премії", повідомляє ВВС.

"На цю думку мене навела аварія на Чорнобильській ЧАЕС. Таким чином респіратор завжди буде поруч", - зізналася українка.

Гумористична премія IgNobel вручається за наукові дослідження, які "спочатку смішать людей, а потім змушують їх замислитись". Церемонія нагородження традиційно проходить в Гарвардському університеті.

Фото ВВС

Так, "Шнобелівську" премію миру цього року отримала група швейцарських дослідників, які намагалися визначити, якою пивною пляшкою краще отримати по голові - порожньою чи повною.

"Порожні пляшки міцніші повних. Разом з тим, і порожні, і повні пляшки теоретично здатні пошкодити череп людини", - пояснили дослідники.

Приз в галузі математики дістався керівникові національного банку Зімбабве Гедеону Гоно. Саме за його наказом банк випустив банкноти номіналом від одного центу до 100 трильйонів доларів.

Таким чином "шнобелівський" комітет відзначив Гоно за те, що він "дав людям простий спосіб кожного дня вправлятися с широким спектром цифр".

Лауреатами в галузі ветеринарної медицини стали британські вчені Кетрін Дуглас та Петер Роулінсон. Науковці з університет Ньюкасла отримали нагороду за дослідження, в ході якого було встановлено, що корови, які мають прізвиська, дають більше молока, ніж їхні безіменні родичі.

А приз в галузі економіки розділили аудитори та керівники одразу чотирьох ірландських банків: Kaupting bank, Landsbanki, Glitnir bank і Центробанка Ісландії.

Ці фінансові установи отримали премію за те, що "продемонстрували, як маленькі банки можуть дуже швидко перевтілюватися у величезні банки і навпаки, а також за демонстрацію того, що подібні речі можуть відбуватися з усією національною економікою".

Літературна "Шнобелівська" премія дісталася всім поліцейським Ірландії, які виписали близько 50 штрафів водію на ім'я "Право Язди", що полькою означає "водійське посвідчення".

Премію у галузі біології вибороли японські дослідники. Вони встановили, що об'єми харчових відходів можна скоротити на 90% завдяки бактерії, яку можна видобути з екскрементів панди.

Медичну "Шнобелівську" премію отримав американський лікар Рональд Унгер, який двічі на день протягом 60 років хрускотів суглобами пальців своєї лівої руки (але інколи - правої), щоб перевірити, чи призводить це до артриту.

"І от через 60 років я подивився на свої пальці і не знайшов ні найменших ознак артриту. Тоді я підняв очі до неба і сказав: мамо, як же ти помилялась!", - розповів 83-річний Унгер.

Ще одна група американських вчених стала лауреатом премії з фізики за те, що становила, чому вагітним жінкам вдається утримувати рівновагу.

"Шнобелівську" премію в галузі хімії отримали мексиканські дослідники, які отримали алмази з текіли.

Реклама:

Головне сьогодні