Тест

Українці можуть їхати до Росії без штампу в закордонному паспорті, але з "картою"

Однак позначка в міграційну карту обов'язкова, сказав завідувач консульським відділом при посольстві України в Росії Володимир Саєнко в ефірі "Эхо Москвы".

Він підкреслив, що ставити позначки у внутрішні паспорти громадян (а перетинати україно-російський кордон можна і з внутрішнім паспортом) - не можна, бо вони стануть недійсними. І українські прикордонники знають про це.

В іншому випадку, громадяни повинні подати письмову скаргу до консульства.

"Внутрішні та закордонні паспорти - обов'язково оформляється міграційна карта... Щоб було видно, коли він (громадянин) в'їхав, і коли буде виїжджати", - сказав представник посольства України в Росії.

Раніше після оформлення міграційної карти в закордонний паспорт ставився штамп про в'їзд-виїзд. Тому у громадян, які часто перетинають україно-російський кордон, швидше закінчувалися сторінки в закордонному паспорті.

"Ми зараз прийняли, відповідно до нашого внутрішнього законодавства, що наші працівники прикордонної служби можуть не проставляти (позначку в закордонному паспорті). Я нещодавно повертався з Києва, і я сам був учасником. Можна не проставляти. Але в міграційну карту обов'язково", - зазначив Саєнко.

Він підкреслив, що в'їжджати можна не лише з громадянськими паспортами, але й з іншими документами: для громадян Росії таких документів 10, для громадян України - 9.

Саєнко також зазначив, що громадяни обох країн можуть перебувати на території країни в'їзду до 90 днів - "і перевіркою цьому є міграційна карта".

[L]"Якщо громадянин України приїхав з метою працевлаштування, він повинен зареєструватися протягом трьох днів, стати на міграційний облік, а далі оформлювати документи, дозвіл на роботу відповідно до чинного в Росії порядку про працевлаштування ФМС", - сказав він.

"Ми рекомендуємо в обов'язковому порядку брати дозволи, оформлювати. Тільки робити це треба самостійно. З нашими рекомендаціями, ФМС... Не треба громадянам України користуватися можливостями й послугами структур відповідних, які беруть гроші за дозвіл на роботу від 10 до 15 тисяч", - порадив Саєнко, зазначивши, що часто такі дозволи - фальшиві.

"У Росії створені всі умови для того, щоб оформити дозвіл на роботу самостійно. Звісно, це нелегкий процес. Але робити треба це самостійно або користуватися послугами офіційних державних служб", - підкреслив Саєнко.

"Минулого року громадяни України отримали (в Росії) 245 тисяч дозволів на роботу. Цього року 160 тисяч за перше півріччя", - повідомив він.

У цілому, за даними Саєнка, торік громадян РФ в Україну в'їхало 7 мільйонів 627 тисяч, а громадян України до Росії - 6 мільйонів 415 тисяч.