Кількість хворих українців на гепатит С залишається невідомою

— 1 жовтня 2009, 18:08

Розповсюдженість вірусу гепатиту С в Україні невідома. Про це у четвер на прес-конференції повідомив заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець.

Однак, за даними Інституту епідеміологічних хвороб імені Громашевського, частота виявлення антивірусних гепатиту С антитіл у донорів крові сягає 1,3%.

При цьому показники своєчасно не діагностовано хронічних захворювань гепатитом постійно ростуть, повідомляє Інтерфакс.

Зокрема, за період з 1993-го по 2005 роки захворювання на вперше виявлені хронічні гепатити виросла з 35,9 до 67,6 на 100 тисяч населення.

Хворі хронічним вірусним гепатитом часто залишаються нерозпізнаними, їх не реєструють і не розглядають як осіб з інфекційною патологією.

При цьому вчасно не виявлені пацієнти з хронічними гепатитами В і С є основними і найбільш активними джерелами збудників інфекції.

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ірина Боброва повідомила, що групами ризику захворюваності гепатитом С є ін'єкційні наркомани. Так, рівень захворюваності серед них складає 83%.

Також у групі ризику значаться представники секс-індустрії (близько 50%), а також особи, які повертаються з місць позбавлення волі.

А ось рівень хворих гепатитом С, які заразилися під час лікування у медичних установах, складає 5%.

Серед медичних працівників рівень захворюваності складає 3,3% чи 6,5 тисяч осіб.

А як повідомив головний спеціаліст з питань гематології та трансфузіям МОЗ Василь Новак, серед 680 тисяч донорів крові потенційно інфікованими вірусом гепатиту С вважаються 1,8%.

Таким чином, за словами експерта, кількість інфікованих серед людей, яким було зроблено переливання крові, складає близько 4%.

За даними МОЗ, темпи розвитку гепатиту С є дуже повільними, і як правило, після передачі інфекції жодних симптомів не спостерігається. В залежності від віку людини хвороба може розвиватися від 20 до 50 років.

При цьому у близько 20-30% інфікованих з часом розвивається цироз печінки.

2-го липні цього року МОЗ підписав наказ про розробку національної програми з боротьби з гепатитом. Одним із завдань програми буде налагодження достовірного обліку хворих.

В Україні з 2008-го року діє національна програма з боротьби з гепатитом серед хворих на ВІЛ/СНІД, в рамках якої пройшли лікування 50 осіб і знаходяться на лікуванні 250 хворих.

Реклама:

Головне сьогодні