"Stand Up!" - у світі акціями протистоять бідності

— 17 жовтня 2009, 23:59

За різними оцінками, нині за межею бідності знаходиться від чверті до третини всіх землян.

При цьому, за підрахунками ООН, кількість таких людей у "нових країнах" Євразії (колишньому СРСР) з 1991 року зросла більш ніж у 10 разів - з 2,1% до в середньому 25%, зазначає Товариство Червоного Хреста України.

З 6 мільярдів людей, які населяють планету, 2, 8 млрд. (47%) живуть менше, ніж на 2 долари на день, а більше 1, 2 млрд. (20%) - менш, ніж на 1 долар на день.

Близько 800 млн. осіб (14% населення світу) не отримують необхідного мінімального рівня харчування та майже 500 млн. людей хронічно недоїдають, з них третина - діти, зазначає "Інтерфакс".

Нині близько мільярда людей на планеті страждають від голоду, бо не мають достатньо грошей, щоб купити собі їжу. Упродовж довгого часу у світі дотримуються грошового еквіваленту бідності на межі 1 долара.

1 долар і 25 центів як критерій

Свого часу колишній президент Світового банку Роберт С. МакНамара висловив переконання, що вкрай бідним є той, у кого є саме не більше 1 долара США на харчі щодня.

З 2008 року Світовий банк збільшив цю цифру на чверть. Утім, ця цифра - 1 долар 25 центів не є абсолютним визначенням бідності. У цьому був переконаний і сам МакНамара, зазначає "Німецька хвиля".

"Крайня бідність - це життя на межі екзистенції. Абсолютно бідними є люди, які змушені відмовляти собі в усьому, які просто животіють, за неймовірних умов борються за своє виживання", - казав екс-керівник Світового банку.

"Нам, з нашою інтелектуальною фантазією, тим, хто живе у привілейованих умовах, просто бракує сили уяви, щоб усвідомити це", - визнавав МакНамара.

Між тим, бідність є найбільшим убивцею в світі. Більшість людей помирають не від СНІДу, малярії чи запалення легенів, а саме від того, що вони настільки бідні, що не можуть вижити, стверджує "Німецька хвиля".

Жінкам і дітям найважче

Особливо сильно бідність б'є по дітях і жінках. Висока дитяча смертність є одним із індикаторів бідності. Як і висока смертність серед матерів.

Давно доведено, що підтримка жінок автоматично означає краще життя й для дітей. Боротися з бідністю, визначено в новому Світовому кодексі подолання голоду, - значить підтримувати жінок.

До того ж, якщо прагнути побороти бідність, слід створити кращі умови для сільського населення планети. Адже, і це також підтверджено статистично, 70% відсотків людей, які живуть у крайній бідності - це саме селяни.

...А до 2015 року мали б скоротити бідність вдвічі...

Всесвітній день боротьби з бідністю встановлено 22 грудня 1992 резолюцією Генеральної Асамблеї ООН.

У Декларації тисячоліття, яку прийняли керівники 147 країн світу на саміті тисячоліття у вересні 2000 року, міжнародне співтовариство поставило низку цілей у сфері людського розвитку, в тому числі скоротити наполовину до 2015 року частку людей, що живуть в умовах крайньої бідності.

Поки досягнення цієї цілі, на переконання аналітиків, стоїть під великим питанням.

Цими вихідними під егідою ООН і девізом "Stand Up" у світі проходять тисячі акцій, присвячених боротьбі з бідністю та голодом. Палітра заходів дуже різноманітна - від маршів протесту й концертів у африканських країнах до акцій на підтримку у Європі, Америці та Азії.

Торік у подібних заходах взяли участь 116 мільйонів людей у 100 державах, тобто близько 2% населення Землі.

Реклама:

Головне сьогодні