Уряд Мальдив провів засідання на дні океану

— 17 жовтня 2009, 23:01

Екологи б'ють на сполох, стверджуючи, що Мальдивам - архіпелагу в Індійському океані - загрожує затоплення, оскільки рівень води навколо островів постійно піднімається.

На думку деяких учених, Мальдивські острови можуть стати несприятливими для життя вже до кінця нинішнього сторіччя, передає "Бі-Бі-Сі".

Президент країни Мохаммед Нашид та його міністри під час "засідання" розташувалися за столами, прикріпленими до дна ланцюгами, серед коралів і риб найяскравіших кольорів.

Кожного міністра під водою супроводжував інструктор із дайвінгу та охоронець.

Троє з 14 міністрів, за словами офіційних осіб, пропустили підводну нараду, бо двом із них занурення протипоказане за станом здоров'я, а ще один знаходиться закордоном.

Урядовці декілька тижнів відпрацьовували навички пірнання, а у п'ятницю практикувалися в ньому біля берегів острова Гіріфуші неподалік від столиці країни Мале.

Під водою посадовці спілкувалися за допомогою жестів.

У ході "виїзного" засідання вони підписали документ, у якому міститься заклик до всіх країн світу скоротити викид вуглеводнів в атмосферу.

Розроблений документ буде адресовано учасникам Конференції ООН з питань зміни клімату, яка пройде у грудні в Копенгагені.

На саміті у Копенгагені світові лідери обговорять ухвалення нової угоди про охорону навколишнього середовища, яка має прийти на зміну Кіотському протоколу від 1997 року. Термін дії цього протоколу спливає у 2012 році.

Мальдівські острови виступають над рівнем океану в середньому на 2,1 метри.

Комісія ООН з питань зміни клімату прогнозує, що до кінця сторіччя рівень океану підвищиться на 58 сантиметрів. У результаті, більшість із 1192 островів Мальдив можуть піти під воду.

[L]

Населення Мальдив нині складає близько 369 тисяч осіб.

Президент країни Нашид, який вже є кваліфікованим дайвером, має намір також провести підводну прес-конференцію з метою привернення уваги світу до даної проблеми.

Такі акції прецедентів у світі ще не мали.

Реклама:

Головне сьогодні