Великий адронний колайдер став найхолоднішим місцем у Всесвіті

— 19 жовтня 2009, 16:47

Робоча температура Великого адронного колайдеру, розміщеному в тунелі протяжністю 27 кілометрів на кордоні Франції зі Швейцарією, дорівнює 1,9 градуси за шкалою Кельвіна (мінус 271 градусів за Цельсієм), повідомляє ВВС.

Таким чином температура колайдера лише троки перевищує мінімально можливу температуру, так званий "абсолютний нуль" - мінус 273,15 градусів Цельсія.

Для порівняння, температура у віддалених районах космосу складає близько -270 градусів.

Наразі вчені планують розігнати у колайдері потоки протонів та важких ядер-адронів до швидкостей, близьких до швидкості світла. У результаті фізики сподіваються вивичити, що відбувається при зіткненні цих потоків.

Очікується, що ця інформація допоможе пролити світло на поняття маси та інших фундаментальних проблем фізики.

Магніти, які забезпечують прискорення часток, повинні мати надпровідністю - тобто опір має наближатися до нуля, що забезпечує мінімальну втрату енергії.

Для досягання надпровідності необхідні дуже низькі температури. З цією метою Великий адронний колайдер використовує рідкий гелій.

Охолодження - один з основних етапів перед перезапуском колайдеру, який відбудеться у другій половині листопада.

За словами представників лабораторії, випробування на високих швидкостях можуть розпочатися вже у другій половині жовтня. При цьому буде задіяна не уся протяжність колайдеру, а лише деякі з його секторів.

[L]В рамках підготовки до запуску колайдера вчені встановили сотні детекторів, які надають інформацію про температуру магнітів, що використовуються для прискорення частинок.

До речі, саме перегрів одного з магнітних модулів й призвів до втрати провідності та витоку гелія. У результаті робота Великого адронного колайдеру була зупинена 19-го вересня 2008-го року.

За даними видання, ремонт великого адронного колайдеру обійшовся у 38,6 мільйонів доларів США.

Реклама:

Головне сьогодні