У Криму знешкодили міну, що пролежала на пляжі 70 років

— 21 жовтня 2009, 13:00

У неділю до феодосійських рятувальників надійшла інформація про виявлення снаряду біля одного з причалів на морському узбережжі в межах міста. Двоє чоловіків витягнули міну вагою в тонну з води, вирішивши, що це газовий балон.

Фахівці кажуть, що лише диво врятувало чоловіків від вибуху, бо вони вже почали розбирати знайдений предмет. А він виявився німецькою авіаційною донною міною LMB, виробництва 1938 року, заряд якої еквівалентний 1000 кілограмам тротилу, повідомляє "Радіо свобода".

У вівторок близько обіду з усіма можливими заходами безпеки її завантажили на спеціальний човен і в супроводі буксира "Атлант" із фахівцями на борту, які дбали про безпеку проведення операції, і вивезли у район мису Чауда. Там на відстані 8 кілометрів від пляжу, де її знайшли, міну підірвали, повідомила прес-служба кримського управління МНС.

На місці вибуху утворилася яма, діаметром 12 метрів і глибиною - шість
На місці вибуху утворилася яма, діаметром 12 метрів і глибиною - шість.

Напередодні рятувальники повідомляли, що під час операції планується евакуювати понад 5 тисяч місцевих мешканців. Але пізніше керівник прес-служби кримського главку МНС полковник Володимир Іванов повідомив, що це було тимчасове відселення мешканців навколишніх районів.

Із 6 години ранку мешканці 960 приватних і 18-ти п'ятиповерхових будинків, а також особовий склад військової частини Росії, пацієнти і співробітники лікарні були вивезені в інший район міста. Також на кілька годин затримали відкриття дитячого садка, школи і двох десятків крамниць.

Район був повністю оточений міліцією, поруч чергували медичні бригади. Крім того, на шляху транспортування міни безпеку судноплавства забезпечили морські прикордонники.

Але вже по обіді місцеві жителі повернулися до своїх помешкань, в районі відновилося звичне життя. Рятувальники ж кажуть, що подібних "подарунків" минулої війни на кримському узбережжі ще багато, тож кримчанам і гостям півострова слід бути обережними.

Усі фото МНС/Радіо Свобода

Реклама:

Головне сьогодні