Тест

Україна "процвітає" аж на 61 місце

Цей рейтинг Legatum Institute складає вже третій рік поспіль. Він визначає, найбільш "процвітаючими" країнами не ті, в яких високий ВВП, але ті, де жителі щасливі, здорові і задоволені життям.

Ранжування відбувається на основі показників, вирахуваних у дев'яти найважливіших для добробуту факторів. У кожній з цих дев'яти категорій був складений відповідний рейтинг 104 країн, а на основі цих підрейтингів визначається місце окремої країни в Legatum Prosperity Index.

Українське життя

У загальному підсумку Україна опинилась на 61 сходинці. Найгірша ситуація в країні, якщо вірити Legatum Institute, саме у системі державного управління та так званим "соціальним капіталом" (рівень взаємодопомоги українців, участь у різних соціальних інституціях). Найкраща ситуація - в освітній сфері.

За показником "урядування" Україна аж на 92 місці. Як пише Legatum Institute, більшість українців вважають, що місцева влада корумпована. В Україні погано працюють закони. І попри те, що громадяни мають право голосу на виборах, лише 17% вірять у те, що вибори проходять чесно. Лише 19% вірять у юридичну систему, і близько 9 з 10 людей вважають місцеву владу корумпованою (усі статистичні дані інститут наводить з Gallup World Poll).

За показником "соціального капіталу" Україна опинилась на 89 сходинці. Як зазначають дослідники, близько чверті українців вірять, що вони можуть довіряти іншим. За цим показником українці опинились у ТОП-30 країн. Показник по кількості українців-волонтерів у країні є середнім у світі.

Втім, українці мало залучені у різні соціальні інституції: 17% людей є членами релігійних інституцій. Лише 27% допомогли чужинцю і один з 20 жертвував гроші. За цими показниками країна посідає місце у п'ятірці країн з низу рейтингу.

Не надто добре в Україні і з показниками "безпеки". У цьому під рейтингу наша країна на 69 місці. Адже лише 36% українців почувають себе у безпеці під час нічних прогулянок. В Україні високий рівень вбивств: 10 смертей на 100 000 населення на рік. Втім, лише 14% населення заявили, що у 2008 році у них викрадали майно, і лише 4 % повідомили, що їх пограбували на вулиці. У країні є ув'язнення з політичних причин та тортури власних громадян, зазначають у Legatum Institute.

За рівнем "особистої свободи" країна опинилась на 68 місці. Дослідники хвалять високий рівень свободи слова і віросповідання в Україні. Однак лише трохи більше половини українців задоволені своїм правом вибору робити те, що вони хочуть зі своїм життям. Саме за цим показником країна опинилась аж на 97 місці

За показником "здоров'я" Україна на 67 місці. Як позитив Legatum Institute відзначає кількість медпрацівників: на кожні 1000 людей в Україні припадає 3 медичні працівники. За цим показником країна потрапляє у ТОП-25 країн.

Країна також хвалиться високою кількістю лікарняних ліжок на душу населення. Та попри це, в Україні низька середня тривалість життя (59 років).

27% українців задоволені якістю води, яку вони споживають. Лише половина населення задоволена рівнем власного здоров'я, 38% українців вважають, що мають з ним серйозні проблеми.

Лише близько половини вважають себе добре відпочилими. І більше чверті українців заявляють, що відчували біль минулого дня.

У під рейтингу "економічні показники" Україна 60-а. Як зазначає Legatum Institute, українська економіка страждає через високу інфляцію та слабкий банківський сектор. Втім, впродовж останніх років інвестори вважають Україну привабливим місцем для своїх інвестицій, що призвело до того, що рівень іноземних інвестицій у країні становить 7% від ВВП.

У під рейтингу "підприємництво та інновації" Україна на 59 місці. Дослідники вказують на погану інтернет-інфраструктуру в країні. Крім того, персональний комп'ютер в Україні мають лише 5 людей зі 100.

Інститут не вгледів в Україні проблем з початком власного бізнесу в українців. Зазначається, що формально для того, щоб зареєструвати новий бізнес, потрібно зробити 10 кроків і цей показник є середнім по світу. За 2007 рік у країні зареєстровано 33 тисячі нових бізнес-організацій.

У під рейтингу "демократичні інституції" Україна на 55 місці. Українці мають високий рівень політичних прав і громадянських свобод. Визнана демократією, Україна не є наскільки демократичною, які сусідні європейські країни, зазначають дослідники.

Як пише Legatum Institute, є дуже мало обмежень виконавчої влади країни і це дозволяє тим, хто при владі приймати політичні рішення своєвільно. Дослідники також зазначають, що юридична гілка влади в Україні є незалежною. Хоча такою вона є лише на паперах законів.

За показником "освіта" Україна на 32 сходинці. Дослідники характеризують нашу систему освіти загалом як хорошу. Вони вказують на високу пропорцію вчителів перших класів: один вчитель на 16 учнів. За цим показникам країна потрапляє у ТОП-30. Крім того, українські працівники мають високі рівні освіти.

Покращення життя?

Цього року Україна піднялася на 61-ше місце в "рейтингу процвітання", а ще рік тому була на 68-й позиції. Із чим пов'язане таке поліпшення, яке, мабуть, не помітила більшість громадян держави?

"Ми змінили методологію, тому неправильно порівнювати, як країна піднялася чи опустилася порівняно з минулим роком. Натомість краще подивитися, як виглядає нинішній рейтинг України. Загалом є позитивні ознаки, зокрема якість освіти для багатьох громадян. Так само, як і той факт, що Україна далі є демократією і має досить високий рівень дотримання прав людини і громадянських свобод. Слабкість України - в державному управлінні, його ефективності", - сказав віце-президент Інституту Legatum Вільям Інбодін в інтерв'ю Радіо Свобода.

У рейтингу "процвітання країн" враховувались не лише економічні показники, але й задоволення життям мешканців. Фото "Німецької хвилі"
Сусідня Росія - на 69-му місці в цьогорічному рейтингу. Там проблемними є п'ять категорій, серед яких недостатній рівень безпеки громадян, їхньої особистої свободи і брак демократичних інститутів.

Ще гірше становище у Білорусі, яка опинилася на 85-му місці. Там до букету проблем ще додалися перепони для ведення бізнесу.

Зі східноєвропейських країн потрапити у верхню третину рейтингу змогли лише Словенія (20 місце), Чехія (25 місце), Угорщина (28 місце) та Польща (29 місце).

Словенії це вдалося завдяки значним досягненням у галузях освіти та безпеки, а також умінню уряду сприяти економічному зростанню країни. Чехія обійшла інші східноєвропейські країни за рівнем здоров'я та особистої свободи населення.

ТОП-20 країн за рівнем процвітання (рейтинг Legatum Institute):

  1. Фінляндія
  2. Швейцарія
  3. Швеція
  4. Данія
  5. Норвегія
  6. Австралія
  7. Канада
  8. Голландія
  9. США
  10. Нова Зеландія
  11. Ірландія
  12. Великобританія
  13. Бельгія
  14. Німеччина
  15. Австрія
  16. Японія
  17. Франція
  18. Гонконг
  19. Іспанія
  20. Словенія

Найгірше у світі живеться, за даними Інституту Legatum, в Зімбабве. Лише трохи ліпше становище у Пакистані, Камеруні, Центральноафриканській Республіці, Ємені та Судані

При цьому історія, як наголошують британські оглядачі, не є вироком. Вони звертають увагу на те, що Ірландія, яку ще покоління тому називали територією економічного лиха, нині опинилася на 11 місці зі 104 держав. Так само змогли стати на ноги Сінгапур, Тайвань і Північна Корея.

Ще один висновок британських вчених полягає у тому, що лише в найбідніших державах на рівень задоволення життям впливають гроші. Як тільки країна виходить зі злиднів, зростаючі доходи вже не приносять такого ж стрімкого зростання якості життя. Не дарма ж кажуть, що щастя за гроші не купиш. Це правило спрацьовує і в економіці.

Робоча теорія рецепту процвітання від Вільяма Інбодіна звучить таким чином: це відповідальність влади за мудрість політики, але й громадяни повинні контролювати своє життя і користуватися шансами, що відкриваються.

За матеріалами Legatum Institute, "Радіо Свобода" та "Німецької хвилі"