Україною мандрує грип-убивця?

У Тернопільській області станом на понеділок у результаті ускладнень, викликаних грипом, померли 7 людей. Цю інформацію офіційно підтвердив начальник Головного управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Богдан Ониськів, повідомляє Інтерфакс.

За його словами, померлі були "молоді, фізично здорові люди". Встановити, який штам був у цього грипу можна буде лише за півтора тижні.

"Остаточні результати повинні прийти з Лондона", - повідомив Ониськів. Нагадаємо, саме у столиці Великобританії дається офіційне підтвердження того, чи був у хворого вірус так званого свинячого грипу.

А сам Ониськів складну ситуацію з захворюванням у області пояснює міграційними процесами: "Пояснення, мені здається, лежить на поверхні - це особливість складу населення області, процеси міграції. Плин захворювання важче проходить у дорослих, ніж у дітей".

За словами Ониськіва, за останні кілька днів у Тернополі із симптомами захворювання невідомого грипу в медзаклади звернулися близько 6 тис. осіб. Водночас, до заяви Ониськіва, МОЗ не інформувало про підвищення рівня захворювання на грип у Тернополі.

У новині за 27 жовтня МОЗ повідомляло, що на 43 тижні року у всіх 10 контрольних містах Центру грипу показники захворюваності на грип та ГРІ перебували на неепідемічному рівні. Хоча в цілому у всіх містах статистичний показник реєстрованої захворюваності має підвищення (10,71%), порівняно з попереднім тижнем.

У дитячих вікових групах рівні захворюваності на грип та ГРІ в цілому по 10 містах, порівняно з минулим тижнем, підвищились на 7,91% серед дітей 0-14 років.

Спостерігається підвищення рівня захворюваності у Львові (81,73%), Києві (9,33%), Вінниці (5,38%), Дніпропетровську (2,60%), Запоріжжі (10,32%), Одесі (4,73%) та Чернігові (5,37%).

Про Тернопіль МОЗ нічого не повідомляло. Вже о 7 вечора після прес-конференції Ониськіва міністерство надіслало прес-реліз у якому визнало: у Тернополі "ускладнена епідемічна ситуація".

"Не дивлячись на поступове зниження кількості щоденних захворювань людей в зв'язку з запровадженням обмежувальних заходів, до лікувально-профілактичних закладів звертаються хворі, в тому числі з важкими формами пневмонії. Із-за пізніх звернень громадян за медичною допомогою, ускладнена діагностика хвороби і цілеспрямоване лікування, як наслідок є летальні випадки, ймовірно викликані респіраторною вірусною інфекцією", - повідомляє МОЗ.

За інформацією міністерства, захворюваннями вражено в основному населення м. Тернополя та південних районів області, зокрема Чортківського, Теребовлянського, Гусятинського, Борщівського.

"Хворі, які померли, не перебували в країнах, неблагополучних по захворюваності на грип А (H1N1) Каліфорнія і проживали на різних територіях області", - зауважують у МОЗ.

Наразі наказом міністра охорони здоров'я створена комісія із залученням науковців Академії Медичних Наук, фахівців МОЗ, які мають вивчити ситуацію в області.

На роботу - у масці

"У нас продавці на роботу ходять у масках, дуже багато хворих", - розповіла читачка "Української правди", яка мешкає у Дрогобичі. За її словами, у місті впродовж останніх кількох днів померло 3 дорослих та ще троє дітей.

"Все відбувається дуже швидко: кілька днів висока температура, а потім пневмонія", - розповіла читачка, яка попросила не називати її прізвище, адже ця інформація від її родичів, які працюють у лікарнях і не хочуть втратити роботу через розголошення цих даних.

Отримати підтвердження у Міській клінічній лікарні Дрогобича "Українській правді. Життя" не вдалося: головний лікар та його заступник були на нараді в управлінні охорони здоров'я.

У МОЗ про летальні випадки у Дрогобичі випадки нічого не відомо.

Хоча у листі головного санітарного лікаря Олександра Біловола на адресу міністра охорони здоров'я Василя Князевича вказується, що минулого тижня було помічене наростання кількості захворілих у містах Стрий (з 12-18 жовтня - 451 особа, з 19-25 жовтня 1572 особи) та Дрогобич (з 12-18 жовтня - 770 осіб, з 19-25 жовтня - 549 осіб (так вказано у офіційному документі, у МОЗ таке "наростання" пояснити не змогли), у тому числі серед дітей 7-14 років.

Відтак, щоб уникнути подальшого поширення захворювання, у цих містах раніше розпочались канікули.

Якщо причиною смертей сімох тернопільчан, за словами начальника управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА ,стали ускладнення від грипу, то що саме вбило двох франківчан наразі з'ясовують.

У листі головного санітарного лікаря на адресу міністра охорони здоров'я вказується і про 2 випадки смерті людей з діагнозом "не госпітальна двобічна пневмонія" в Івано-Франківській області.

Причини захворювання і смерті уточнюються. Медики мають з'ясувати, чи не померли ці двоє мешканців області від ускладнень від грипу.

"Це може розглядатись як підозрілий ймовірний випадок грипу, який закінчився ускладненнями пневмонії. Тим більше, коли ми говоримо про очікування епідемії грипу. Так само як будь-який потенційний хворий з ангіною вважається підозрілим на дифтерію", - пояснює нам доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПу ім.. П.Шупика Федір Лапій.

Загалом на 43-му тижні на Івано-Франківщині зареєстровано 8 238 випадків звертань за медичною допомогою, зареєстровано 1 випадок грипу, решта випадків захворювань - ГРІ.
Реклама:

Головне сьогодні