16% населення країн Євросоюзу живуть за межею бідності

— 28 жовтня 2009, 13:22

73% європейців називають бідність найбільш розповсюдженою проблемою у своїх країнах і 89% говорять про те, що національні уряди повинні вжити негайні заходи з боротьби з цією проблемою.

Такі дані нового дослідження Євробарометра, які були представлені Європейською комісією в Брюсселі, повідомляє Інтерфакс.

Опитування проводилося серед 27 тисяч громадян країн-членів ЄС з 28 серпні по 17 вересня.

Дослідження проведено напередодні 2010-го року, який проголошений Європейським роком проти бідності.

Згідно з даними, близько 80 мільйонів чи 16% населення ЄС проживають за межею бідності і стикаються з серйозними перешкодами на шляху до працевлаштування, освіти, проживання, соціальному і фінансовому обслуговуванню.

На думку респондентів найпоширенішими причинами бідності є високий рівень безробіття (52%), невдоволеність заробітною платнею, недостатні соціальні преференції та пенсії (29%) та надмірна вартість нормального проживання (26%).

"Особистими" причинами бідності були названі недостатність освіти чи вміння (37%), "успадкована" бідність (25%) та шкідливі звички (23%).

56% європейці вірять, що найбільш ризикують стати бідними безробітні, а 41% респондентів найбільш уразливими вважають людей похилого віку. У той час як 31% опитаних назвали ні більш "ризикованими" людей з низьким рівнем освіти.

Дев'ять з десяти європейців (87%) вірять, що бідність є перешкодою на шляху до нормального життя, 8 з 10 відчувають, що бути бідним - значить мати обмежений доступ до вищої освіти чи навчання у зрілому віці і 74% вірять, що бідність руйнує усі шанси знайти роботу.

Більшість європейців (60%) вірять, що бідність впливає на доступ до нормальної базової шкільної освіти, а 54% - що бідність обмежує можливість оточити себе друзями та знайомим.

89% європейців сказали, що національні уряди повинні вжити негайні заходи для боротьби з бідність. 53% впевнені, що першочергову відповідальність за бідність несуть саме представники уряду.

Реклама:

Головне сьогодні