Українців примусили робити щеплення

Після серпневого скандалу зі смертю кількох немовлят на Донеччині, яким напередодні було зроблено щеплення французькою вакциною "Пентаксим", від щеплень відмовлялися 40-50% відсотків батьків. На сьогоднішній день ситуація дещо покращилася, констатує головний санітарний лікар України Олександр Біловол. Так, за його словами, коли відгомін скандалу дещо вщух, кількість відмов зменшилася до 30-35%.

В коментарі "Українській правді. Життя" він також повідомив, що регіональних відмінностей по кількості відмов немає: неохочих щеплюватись приблизно однакове співвідношення у різних областях.

Лікар-імунолог, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупіка Федір Лапій прогнозує, що рівень охоплення щеплення цього року буде ще нижчий, аніж минулого. Однак про це з певністю можна буде сказати лише наприкінці року.

[L]За словами експерта, для кожної інфекції - свій рівень охоплення і, відповідно, свій рівень відмов.

"Для прикладу, люди більше відмовляються від гепатиту В, ніж від туберкульозу, дифтерії і правця. Також зараз більше відмовляються від кору, паротиту і краснухи, ніж дифтерії, правця і туберкульозу", - підкреслює Лапій.

Окрім того, в різний віковий період можна говорити про кількість відмов від першої, другої чи третьої дози щеплень.

Обов'язкові щеплення прописали в законі

Після кількох гучних скандалів, пов'язаних з вакцинацією, які вже понад рік тримають в постійному страху батьків, у процес імунізації населення нарешті вирішили втрутитися парламентарі. Верховна Рада прийняла перший в Україні закон про імунопрофілактику. Досі були лише програми, затверджені Кабінетом міністрів.

Закон має на меті знизити розповсюдження серед населення поліомієліту, кору, краснухи, дифтерії, епідемічного паротиту, кашлюку, гемофільної інфекції та гострого вірусного гепатиту В.

За новим законом вакцинація дітей є обов'язковою, а для її впорядкування вводиться спеціальний сертифікат вакцинації.

"Кожен громадянин отримає індивідуальний документ, який супроводжуватиме його від народження протягом всього життя і дозволить відстежувати своєчасність проведення щеплень, інформацію щодо того, яка конкретно вакцина застосовувалася, особливості післявакцинальних реакцій, протипоказання та можливі ускладнення", - прокоментували нововведення в прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Досі в України діяла облікова форма 063, яка була відповідним медичним документом і прикріплялася до медичної карти пацієнта. Там було зазначено ін'єкції, які вводилися людині (дата, доза, препарат). Однак головна незручність полягала в тому, що медична карта пацієнта, до якої кріпилася відповідна форма з переліком щеплень, знаходилася в поліклініці, а пацієнт міг переходити від лікаря до лікаря.

"Коли запитати людину, коли і які щеплення їй робили востаннє, вона навряд чи це пригадає, а тим більше, доведе документально", - розповідає Федір Лапій.

Відтепер сертифікат щеплень знаходитиметься безпосередньо у пацієнта і він зможе скористатися ним у разі необхідності. "Сертифікат вакцинації - ваш особистий документ, де лікар зобов'язаний робити запис і поставити печатку. Це такий самий документ, як свідоцтво про народження чи паспорт", - пояснює імунолог.

Він підкреслює, що деякі регіони України (зокрема Львів та Дніпропетровськ) вже використовують подібні документи і роблять це самотужки.

Робити щеплення чи ні - вибору нема

Фактично, батьків, які досі вагалися: імунізація - це добре чи погано, позбавили вибору. Імунізацію зробили обов'язковою. Звісно, ви можете не робити щеплень, однак тоді вашого малюка не візьмуть в дитсадок чи до школи.

Перший заступник генерального директора клініки "Оберіг" та експерт з питань охорони здоров'я Олег Петренко переконаний, що вибір батькам все ж залишили. Так, за його словами, батьки, які відмовилися від імунізації дитини, повинні планувати в сімейному бюджеті кошти на індивідуальне навчання.

"Це ліберальне та індивідуальне рішення батьків, але вони повинні розуміти, що для того, щоб отримати доступ до якихось соціальних речей, в тому числі охорони здоров'я, освіти, дитячих садочків, вони повинні це бюджетувати і забезпечувати індивідуальний порядок", - вважає Петренко.

Ситуація, пов'язана з недопуском неімунізованих дітей до колективу, існує в будь-якій розвинутій країні світу. "А в нас чомусь про це забувають говорити", - додає експерт.

Підтримує колегу і Федір Лапій. "Приклади обов'язковості щеплень є в інших країнах. В США і у Франції обов'язкові щеплення передбачені законом. У Конституційний суд Словаччини виніс постанову, що обов'язковість вакцинації є конституційним обов'язком громадян", - розповідає лікар-імунолог.

Він підкреслює, що сертифікати щеплень, які лише тепер вирішили ввести у нас, за кордоном є давно - і в дітей, і в дорослих. Різні країни вживають різні санкції щодо громадян, які не пройшли вакцинацію.

"Наприклад, в США, якщо ви не вакциновані і добровільно відмовилися від щеплень, вас не приймуть в школу, коледж чи університет. На сайтах окремих навчальних закладах є перелік обов'язкових інфекцій, проти яких повинна бути проведена вакцинація. Від абітурієнтів вимагають сертифікату вакцинації", - розповідає Лапій.

Як відомо, у США обов'язковою є вакцинація проти 16 інфекцій. Для порівняння, в Україні визначені лише 10 інфекцій, щеплення проти яких є обов'язковим.

Агонія системи охорони здоров'я

Опитані Інститутом Горшеніна експерти зійшлися в тому, що українці втратили довіру до самого процесу вакцинації.

"Паспортний контроль - це хороша ідея. Однак перш ніж ухвалювати будь-які документи, що стосуються вакцинації, необхідно відновити довіру людей до цього процесу", - прокоментувала новий закон про імунопрофілактику заступник міністра з питань сім`ї, молоді і спорту Тетяна Кондратюк.

А психіатр та правозахисник Семен Глузман, який є прихильником загальної імунізації, не вважає, що українців можна змусити робити щеплення примусово. "Зобов'язання такого, як зобов'язання дихати, ходити в туалет, я вважаю, бути не може. Я думаю, що мають бути якісь санкції. Не кримінальні, не адміністративні, а такі, наприклад: дитина, що не пройшла імунізацію і яка не має до неї протипоказань, не повинна мати якихось прав, які мають решта дітей. Для того, щоб виховувати батьків", - відзначив Глузман.

Водночас експерт вважає, що проблема полягає і в іншому: "В абсолютно корумпованій країні багато наших батьків одержують довідки, насправді не проводячи імунізацію. Однак це вже проблема не імунізації. Це проблема абсолютного розвалу, агонії системи охорони здоров'я".

Такої ж думки дотримується і Олег Петренко: "Особисто мої діти вакциновані всіма вакцинами, особисто я прививаюся. Але вакханалія, яка розвивається в вакцинальному плані мені мало зрозуміла".

Експерт з питань охорони здоров'я вважає, що будь-яка перешкода лише вище підніме планку хабарів: "Чому хтось думає, що паспорт імунізації в Україні буде чимось інших? Він буде таким самим, як техогляд автомобіля, медична довідка при отриманні прав. І буде залежати тільки від сумлінності людини і від розуму батьків, які вважають можливим собі купити цей сертифікат".

Він пояснює, що в американців сертифікат вакцинації можуть вимагати при дуже багатьох життєвих обставинах - при військовій службі, карантині. "У нас у ті папірці, які існують у поліклініках, за 20-50 грн. вам можуть вписати навіть те, чого не було", - констатує Петренко.

"Вакцинація - це іноді погано, іноді не може бути гарантована повна безпека, тому що це імунобіологічний препарат. Але вакцинація все-одно краще, ніж її відсутність. Це доведено і не підлягає будь-яким суперечкам", - аргументує свою думку експерт.

Натомість якість препарату, дотримання умов його зберігання, професіоналізм медиків, які проводять вакцинацію, належна оцінка попереднього стану пацієнта - це вже системні питання. І вирішити їх, власне, мав би прийнятий парламентом закон "Про затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки".

Реклама:

Головне сьогодні