Тест

Грип і респіраторні захворювання: пам'ятка з профілактики від МОЗ

Станом на 8 ранку 29-го жовтня зареєстровано вже 22 летальних випадки в Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях. Таку офіційну інформацію повідомляють в МОЗ. Однак різні видання з посиланням на свої джерела вказують на нові факти смерті та поширення вірусу, який медики наразі намагаються дослідити.

У Львові вже офіційно зареєстровано п'ять летальних випадків від грипу: четверо чоловіків та одна жінка. Про це під час брифінгу повідомив головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги у Львові Мирон Борисович, пише ZІК.

Наразі лише підтверджено, що причиною смертей стало швидше за все вірусологічне захворювання на пневмонію.

"Аналізи направлені до Києва. Наразі не підтверджено жодного випадку вірусу Н1N1 (свинячий грип) і не встановлено, яка саме це пневмонія", - наголосив Борисевич.

[L]У всіх хворих перебіг захворювання був дуже швидким. Серед симптомів була надзвичайно висока температура і кашель із задишкою.

Борисович наголосив, що коли людина починає задихатися від кашлю це дуже тривожний симптом і відразу необхідна госпіталізація.

Крім того у період з 21 по 28 жовтня у Дрогобичі померло 5 людей. За даними місцевих медиків, смерті викликані атиповим протіканням грипу, ГРВЗ, пневмоній (збудник захворювань не відомий). З 26 жовтня у Дрогобичі запроваджено карантинний режим.

А на Тернопільщині внаслідок ускладнень після гострих респіраторних вірусних інфекцій померло 11 осіб. Серед них одна вагітна жінка та 5-річна дитина.

В області за появу на роботі з відкритим обличчям ввели штраф - 17 гривень. У такий спосіб місцева влада сподівається припинити поширення небезпечного вірусу.

У зв'язку з розповсюдженням гострих респіраторних захворювань вже оголошено карантин в навчальних закладах трьох західних областях України: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській.

У МОЗ закликають громадян при перших ознаках застудних захворювань невідкладно звертатися до лікарів.

Міністр охорони здоров'я Василь Князевич також закликав керівників підприємств з проханням "відпускати людей, які погано себе почувають".

"Треба хворих людей ізолювати, а вдома з ними можуть працювати лікарі. Це найкращий вихід, як запобігти розповсюдженню епідемії", - зауважив він.

У зв'язку з ситуацією на pахідній Україні МОЗ нагадує прості правила, яких слід дотримуватися, щоб зменшити вірогідність захворіти на грип чи ніші респіраторні інфекції.

У середу під час прес-конференції у Києві головний санітарний лікар Олександр Біловол закликав українців користуватись захисними масками під час перебування у людних місцях, а також уникати переохолодження.

Пам'ятка з профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій (ГРІ), опублікована Міністерством охорони здоров'я

ГРІ - це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів.

Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу - повітряно-крапельний.

Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Профілактика захворювань

Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ.

Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, фахівці відзначають наступні методи профілактики:

- повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;

- загартовування та часте провітрювання приміщень;

- вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії.

Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема:

- Часто мити руки з милом, особливо після відвідування;

- Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чиханні;

- Широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати, оксолінову мазь.

На що необхідно звернути увагу:

- Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку передусім можуть з'явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла.

У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

- Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м'язовий біль, порушується сон.

Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі - загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.

- Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

- Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

- Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно!

При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

PROMOTED

Для профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) давайте своїм дітям сироп Імунофлазід.