Надмірне вживання солодощів робить дітей агресивними

— 5 жовтня 2009, 10:25

Діти, які щодня отримують цукерки і шоколад, у зрілому віці ризикують стати більш жорстокими і агресивними, повідомляє ВВС з посиланням на опубліковані результати дослідження в The British Journal of Psychiatry.

Такі висновки зробила група британських вчених під керівництвом Саймона Мура з Кардіффського університету.

Науковці проаналізували інформацію 17,5 тисяч осіб. Зокрема, вчених цікавило як часто респонденти вживали солодощі у 10-річному віці, а також як часто їх звинувачували в насиллі до 34 років.

У результаті 69% опитаних, які зізналися, що вважають себе доволі агресивними, у дитинстві щоденно їли шоколад, цукерки чи тістечка. І лише 42% любителів солодкого у дитинстві не були звинувачені у жорстокості вже в зрілому віці.

При чому зв'язок між вживанням солодощів і агресією прослідкувався навіть тоді, коли вчені виключили соціальні фактори, які б могли вплинути на агресивне поводження респондентів: виховання, місце проживання, освіта і навіть наявність автомобіля у дорослому віці.

"Наше головне пояснення полягає в тому, що діти, які отримують солодощі щодня, перестають думати про те, що будь-яке заохочення треба чимось заслужити і, відповідно, втрачають одну зі своїх основних цілей", - пояснив професор Саймона Мур.

"Інше пояснення полягає в тому, що батьки "важких" дітей намагаються частіше заохочувати їх цукерками і шоколадом, щоб неспокійні чада заспокоїлися на деякий час", - додав науковець Алан Меріон-Девіс.

Щоправда, деякі скептики вважають висновки британців хибними. Так, директор зв'язків з громадськістю Федерації продовольства Джуліан Хант заявила, що висновки науковців є нонсенсом, або ж першоквітневим жартом.

"Агресивне поводження закладається в ранньому дитинстві соціальними факторами і оточуючим світом, наприклад, браком уваги з боку батьків, чи просто, поганим виховання. Але жорсткість жодним чином не пов'язана з тим, їсть дитина солодощі чи ні", - підкреслила вона.

Реклама:

Головне сьогодні