Американці отримали Нобелівську премію за хромосоми

— 5 жовтня 2009, 14:20

Група вчених виявила механізм генетичних змін на клітковому рівні, а це у свою чергу наштовхнуло на детальніші дослідження раку, повідомляє АР.

Тріо науковців з'ясувало, яким чином хромосоми зберігають свою цілісність при поділі клітини. Лауреати виявили, що причина цього - у кінчиках хромосом, відомих як теломери (їхній фермент - теломераза). Їх часто порівнюють з пластиковими деталями на кінцівках шнурків для взуття, які захищають шнурівки від "розсотування".

Володарі Нобелівської премії припустили, що ракові клітини використовують фермент теломеразу для забезпечення свого неконтрольованого поділу. Науковці вивчають, чи можуть ліки, які блокують цей фермент, боротись з раком.

Крім того, поступове скорочення розмірів теломер з віком (а відтак пов'язані з цим порушення цілісності хромосом) вважаються одними з основних механізмів старіння. Дефекти теломер також є причинами кількох спадкових хвороби шкіри та легень.

Вперше серед володарів Нобелівської премії у галузі медицин є одразу дві жінки, зауважує АР.

Вчені Елізабет Блекберн, Керол Грейдер і Джек Шостак вже отримали серію нагород за це своє дослідження теломерази. У 2006 році вони отримали так званого "Американського Нобеля" - премію Лескера.

Премія у сфері медицини у рамках "Нобелівського тижня" традиційно вручається першою.

[L]Цьогорічні переможці отримають 10 мільйонів шведських крон (близько 1,4 мільйони доларів). Ця сума буде розділена між трьома переможцями порівну.

Нагадаємо, у понеділок стартував "Нобелівський тиждень". У вівторок стануть відомі володарі премії у галузі фізики, у середу - з хімії, у четвер - з літератури.

У п'ятницю буде оголошено імена лауреатів Нобелівської премії миру, наступного понеділка - лауреатів премії в галузі економіки.

Реклама:

Головне сьогодні