Туринська плащаниця виявилась підробкою – учені

— 6 жовтня 2009, 15:45

Група вчених на чолі з професором хімії Луїджі Гарласкеллі з Університету Павії довели, що Туринська плащаниця, на якій, як вважається, відбилися обличчя та тіло розіп'ятого Ісуса, - підробка, повідомляє Reuters.

Науковці за допомогою матеріалів та технологій, які були доступні у Середньовіччі, змогли відтворити плащаницю. Тим самим вчені довели, що Туринська плащаниця насправді є рукотворною.

"Ми показали, що можливо відтворити дещо таке, що мало б такі ж характеристики, як у плащаниці", - пояснив професор Гарласкеллі.

Нагадаємо, Туринська плащаниця має вигляд лляного полотнища довжиною 4,4 метри та шириною 1,1 метри. Вважається, що на ньому відбилося обличчя Спасителя, а також слідки крові на місцях, які відповідають ранам, нанесеним Ісусу Христу під час розп'яття.

В ході експерименту італійські вчені поклали відрізок лляної тканини на добровольця, після чого втерли у плащаницю пігмент, який містив невелику кількість кислоти.

Потім науковці штучно зістарили пігмент за допомогою нагрівання тканини у пічці та прання.

Таким чином, більша частина його була видалена з поверхні, а та частина, яка збереглася у вигляді напівстертого зображення, стала схожою на зображення, яке присутнє на Туринській плащаниці.

Наостанок вчені додали декілька слідів крові, пропалили дірки у тканині та підпалили краї полотна. Зрештою, виготовлена науковцями плащаниця стала схожою на Туринську.

Це вже не вперше справжність Туринської плащаниці ставлять під сумнів. Ще у 1988-му році інші науковці довели, що плащаниця датована 1260-1390 роками до нашої ери. Однак тоді віряни не сприйняли висновки експертів всерйоз.

Так само не очікує людського визнання й італьський науковець.

"Якщо вони не повірили результатам радіовуглецевого датування плащаниці, яку провели найкращі лабораторії світу, мені вони, звісно, не повірять", - сказав Гарласкеллі.

Дослідження професора буди фінансовані італійською асоціацією атеїстів та агностиків. Однак науковець запевняє, що це не вплинуло на його результат.

"Гроші не пахнуть. Це було зроблено на науковій основі. Якщо церква захоче фінансувати мене в майбутньому - я тут", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні