Де у світі жити найкраще: рейтинг країн

"Дитина, яка народжується в Нігері, живе близько 50 років. Тоді як у Норвегії малюк може прожити у середньому на 30 років довше. Різниця ще більш разюча, якщо розглянути ВВП на душу населення: на кожен долар у Нігері припадає 85 американських доларів у Норвегії", - зазначають в ООН, повідомляє АР.

Щорічно з 1980 року ООН складає своєрідний рейтинг - список країн за рівнем якості життя у них. У цьогорічному звіті "Подолання перешкод: людська мобільність та розвиток" враховуються такі показники: тривалість життя, писемність населення, кількість школярів та ВВП на душу населення.

З розрахунку цих показників ООН вивело Індексом розвитку людського потенціалу (ІРЛП), який і визначав місце країни у рейтингу.

Та при складанні цього списку країн були використані дані, зібрані ще у 2007 році, тобто до початку світової кризи.

Так, у цьому списку слідом за Норвегією (на першому місці) та Австрією (на другому) йде Ісландія, хоча відомо, ця маленька країна дуже постраждала від кризи.

Дослідження по країнах світу за рівнем життя ООН публікує з 1980 року. У загальному підсумку, рівень життя у світі покращився за період досліджень на 15%.

Щастя поруч! Фото Pink Sherbet Photography
Найбільші довготермінові покращення помітні у Китаї, Ірані та Непалі. Та прогрес тут найбільш помітний в освітній сфері та охороні здоров'я, я не прибутках.

5 країн покращили свої позиції на три і більше місць у списку (Китай, Колумбія, Франція, Перу та Венесуела), тоді як 7 країн опустились на 2 і більше сходинок (Беліз, Еквадор, Ямайка, Лівія, Люксембург, Мальта і Тонга).

Повідомляється, що половина людей з 24 найбідніших країн не писемні, у порівнянні з 20% у країнах, які ООН класифікувало як такі, що мають "середній рівень".

У країни з "високим рівнем розвитку" потрапили країни ЄС. Росія також у цій категорії - 71 місце, між Албанією та Македонією.

Україна (85 місце) разом із Вірменією (84) починає категорію "середній рівень розвитку". Грузія 89-та, Китай 92-гий, Молдова 117-та, Індія на 134 місці. Категорію завершує Нігерія.

В категорії дуже низького розвитку - переважно бідні африканські країни.

Як заявив представник програми ООН з розвитку (саме вона складала рейтинг), опублікований список демонструє різницю у розвитку багатих і бідних країн світу.

У трійку найбільш неблагополучних країн для життя крім Нігера, увійшли Афганістан і Сьєра-Леоне.

Найвищий рівень прибутків на душу населення - у князівстві Ліхтенштейн, у якому живе лише 35 тисяч людей. Дохід на душу населення у цій країні становить 85 383 долари.

Найбіднішою є Демократична Республіка Конго - середній річний прибуток там менш ніж 300 доларів на людину.

Рейтинг країн за рівнем якості життя у них, дані ООН

Місце у рейтингу

Назва країни

1

Норвегія

2

Австралія

3

Ісландія

4

Канада

5

Ірландія

6

Нідерланди

7

Швеція

8

Франція

9

Швейцарія

10

Японія

11

Люксембург

12

Фінляндія

13

США

14

Австрія

15

Іспанія

16

Данія

17

Бельгія

18

Італія

19

Ліхтенштейн

20

Нова Зеландія

21

Великобританія

22

Німеччина

23

Сінгапур

24

Гонконг, Китай

25

Греція

26

Республіка Корея

27

Ізраїль

35

ОАЕ

36

Чехія

41

Польща

43

Угорщина

71

Росія

45

Хорватія

61

Болгарія

79

Туреччина

83

Лівія

Країни з середнім рівнем розвитку

84

Вірменія

85

Україна

86

Азербайджан

87

Таїланд

88

Іран

89

Грузія

117

Молдова

119

Узбекистан

123

Єгипет

134

Індія

Країни з низьким рівнем розвитку

159

Того

164

Замбія

180

Сьєрра-Леоне

181

Афганістан

182

Нігер

Українські реалії

Україна посідає в рейтингу з розвитку людського потенціалу 85-е місце й порівняно з 2005 роком погіршила свій показник на сім позицій.

Звіт 2009 присвячений проблемам міграції, повідомив на прес-конференції постійний представник програми в Україні Олів'є Адам.

Вперше автори звіту докладно проаналізували міграцію - внутрішню та міжнародну - з точки зору людей: мігрантів, їх родин, громад, з яких вони поїхали, та в яких вони живуть і працюють.

У 2008 році кількість мігрантів - осіб, котрі з метою працевлаштування переміщаються в межах України та виїздять за кордон, становила 1 млн. 406,6 тис. чоловік, свідчать дані Держкомстату.

Головні причини, за даними звіту ООН, - низька заробітна плата та несприятливі екологічні умови.

Як повідомила начальник правління політики зайнятості та трудової міграції Міністерства праці та соціальної політики України Тетяна Петрова, "сьогодні більш як 1,5 млн. українців виїхали за кордон в пошуках роботи, бо основними причинами в Україні лишаються низький розмір зарплати та відсутність робочих місць".

За її словами, у 2008 році кожен п'ятий українець розглядався як потенційний мігрант, а 41% населення незадоволені рівнем життя.

"Для полегшення ситуації" цього року створено Державну міграційну службу.

За даними звіту, сьогодні в Україні перебуває 12 тисяч іноземців, найбільше - з Росії, Польщі, Китаю та В'єтнаму. За прогнозами звіту, у найближчі два роки - за сприятливих економічних умов - ситуація не зміниться.

При цьому у звіті наголошується, що більшість мігрантів не перетинають міжнародних кордонів, а змінюють місце проживання в межах власної країни. За даними ООН, чисельність внутрішніх мігрантів складає 740 мільйонів осіб, що майже в чотири рази перевищує кількість міжнародних мігрантів.

Серед останніх менш як 70 мільйонів переїжджають з країн, що розвиваються, до розвинутих країн. Наприклад, лише 3% африканців проживають за межами країни походження.

Більшість з 200 мільйонів міжнародних мігрантів на планеті переїхали з однієї країни, що розвивається до такої ж іншої, або з розвиненої країни до іншої розвиненої країни.

Представники програми також відзначили "позитивні сторони" міграції: у 2007 році грошові перекази мігрантів становили 370 млрд. дол. США в світі

З них у регіон країн СНД надійшло близько 16 млрд. дол. США, а в Україну - 4,5 млрд. дол.

Крім того, дослідження показали, що прибуток мігрантів з найбідніших країн, що переїхали в розвинуту країну, в середньому в 15 разів перебільшує їх прибуток на батьківщині, показник охоплення їхніх дітей середньою шкільною освітою вдвічі вищий, а дитяча смертність в 16 разів нижча.

За матеріалами АР, офіційного звіту ООН, УНІАН та ВВС

Реклама:

Головне сьогодні