Тест

Збереження довкілля по-українськи: ліс проти степу?

Громадські екологічні організації України протестують проти рішення уряду засадити лісом південь України. На їхню думку, це призведе до знищення безцінних залишків українського степу, вимирання багатьох видів і, зрештою, до марнування коштів. Натомість лісівники заявляють, що ліс врятує південь країни від ерозії та екологічних проблем.

Сьогодні ліси вкривають 15% території України. Це удвічі менше, ніж у середньому у Європі, і недостатньо для боротьби з автомобільними й індустріальними викидами, повідомляє "Радіо Свобода".

Спробою розв’язати проблему став минулорічний указ президента Віктора Ющенка, який на виконання Кіотського протоколу передбачав збільшити кількість лісів до 20%.

Із цією метою уряд схвалив програму "Ліси України", згідно з якою до 2015 року мають посадити понад 460 тисяч гектарів нових лісів, і коштуватиме це 22 мільярди гривень.

Експерти Національного екологічного центру України, які дослідили цю програму, дійшли висновків, що її виконання завдасть непоправної шкоди українському довкіллю.

Заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк пояснює: "Так чомусь сталося, що майже всі ці ліси мають створюватися в південних, степових областях. Зокрема, засадити лісом мають 4 відсотки території українського півдня і 8 відсотків Криму. Але більшість земель там уже розпайована, використовується фермерами, а вони не віддадуть її під створення лісу. Натомість сільські ради охоче відмовляться на користь лісівників від балок, берегів річок та інших степових ділянок".

Таким чином, наголошує Олексій Василюк, це неминуче призведе до знищення залишків українського степу і біологічних видів, які його населяють. До того ж такий крок дискредитує Україну в очах світової спільноти, вважає еколог.

Офіційні дані Держкомлісгоспу: кожна гривня, вкладена в лісорозведення, врешті дає державі 2,5 гривень прибутку від продажу деревини.

Проте південні ліси, які гірше ростуть і потерпають від пожеж, є невигідними, і в них не варто вкладати такі кошти, вважає незалежний експерт із лісорозведення, автор кількох десятків наукових робіт про ліси Валерій Головашкін.

Науковець згоден із тим, що лісистість України треба збільшувати, але радить робити це передовсім за рахунок північних та гірських районів, де більша кількість опадів, а отже, молодий ліс легше приживається, а то й росте сам собою.

А от начальник управління наукового забезпечення Державного комітету лісового господарства Віктор Корнієнко переконаний, що заліснення півдня України є цілком обґрунтованим.

"Саджати будемо по всіх областях, але більше там, де є вільні землі: Південь, Схід, Лісостеп. Перш за все будуть заліснюватися землі деградовані, які вийшли з сільгоспкористування і потребують заліснення для захисту від ерозії та подальшої деградації. Підхід тут один: максимально зберегти степову природу, але й збільшити кількість лісу", – заявляє Віктор Корнієнко.

[L]Фахівець Держкомлісгоспу запевняє, що ліс на півдні будуть садити там, де він раніше був, зокрема, в межах знищеного за радянських часів Великого Лугу або ж у вигляді полезахисних смуг: програма "Ліси України" вперше за довгий час передбачає створення нових лісосмуг.

Натомість Національний екологічний центр України та деякі інші громадські організації наводять розрахунки, відповідно до яких заплановані площі нових лісів у Миколаївській, Херсонській, Луганській областях мають зайняти майже всю площу вільних земель, включно зі степом.

Екологи мають намір оскаржувати програму "Ліси України" на урядовому та міжнародному рівні.