Обами розкрили свої мистецькі смаки. Фото

Жаклін Кеннеді обирала для своїх кімнат у Білому Домі живопис Поля Сезанна. Хілларі Клінтон - роботи Василя Кандінського і Віллема де Кунінга.

Сім'я Обам до питання мистецького декорування своїх апартаментів підійшла більш масштабно, пише The New York Times.

Хоча більшість картин представляють сучасне мистецтво, Обами доволі політкоректно обирали твори: у кімнати східного і західного крила Білого Дому потрапили як роботи афроамериканців та корінних жителів країни, так і європейців; як полотна сучасних художників, так і роботи майстрів ХІХ століття.

Зважений вибір

Мішель та Барак Обама почали підбирати твори для президентської резиденції ще перед січневою інавгурацією, але список наданих музеями полотен обнародуваний лише зараз, повідомляє ВВС.

Для того, щоб відібрати картини і скульптури, сім'я Обам працювала з каліфорнійським декоратором Майклом Сміттом і куратором Білого Дому Вільямом Аллманом.

"У першої леді було чітке уявлення, що вони хочуть. Вони знали свої смаки і Майкл Смітт знав багато про їхні вподобання", - розповів журналістам Аллман.

Сам Смітт розповів, що під час вибору картин керувався правилом: не брати нічого з того, що демонструється відвідувачам. Тим більше, що музей теж не надав би роботу, яка могла б виявитись затребуваною для експозиції у будь-який час.

"Це обмежило нас до пошуку картин у сховищах", - пояснив Смітт у коментарі The New York Times і додав, що попри це, вибирати було з чого.

За правилами, американський президент може змінювати інтер'єр кімнат у східному і західному крилі Білого Дому, де розташовані приватні кімнати його сім'ї
На зустріч з кураторами Національної художньої галереї, Смітсоніанського американської художньої галереї та Музею Хіршхорна і Саду Скульптур Смітт прийшов підготовленим.

Він вже переглянув сайти музеїв і знав, про які саме роботи можна питати кураторів.

"Майкл Смітт прийшов до нас з довгим списком художників і запитав, що можна взяти", - пригадує головний куратор Музею Хіршхорна Керрі Броугер.

У результаті, на стінах Білого Дому з'явились полотна знаменитих абстракціоністів Марка Ротко і Джаспера Джонса.

У приватних кімнатах президентської резиденції також є тепер картини Еда Руші і Сьюзен Ротенберг, живопис афроамериканських художників Гленна Лігона і Альми Томас, а також бронзові скульптури француза Дега, натюрморти італійця Джорджіо Моранді та живопис Джорджа Кетліна.

Картина Еда Руша "I Think I'll ..." тепер на стінах апартаментів президента США
Утім, колекція теж не без гумору, пише The New York Times. Так, робота каліфорнійського художника Еда Руша "I Think I'll ..." змальовує невизначеність. На чудовому червоному заході сонця Руша намалював фрази "Можливо... Так..." і "Можливо.. Ні" та "На іншу думку".

Зауважимо, що мешканці Білого Дому традиційно самі обирають, які твори вішати на його стінах. Інтер'єри офіційних приміщень президентської резиденції (Овального кабінету, Блакитного залу, державного залу для обідів) залишаються недоторканними: зімни їхнього інтер'єру має затверджувати спеціальний комітет.

Змінити інтер'єр Овального Кабінету можна лише з дозволом спеціального комітету
"Видається зрозумілим, що Обама подобається абстрактний експерісонізм", - коментує колекцію Обам видання The Guardian. Показово, що відібрані роботи Ротка, Джаспера Джонса, Еда Руша, Джозефа Альберса і Сема Френсіса.

"Вони є гігантами поствоєнного мистецтва, типовими і дуже американськими", - коментує британська газета.

"Недивно і приємно, що Обами також обрали роботи афро-американських художників. Менш передбачувано, що у колекції є роботи корінних американських художників, у тому числі твори художника 20 століття Леона Полк Сміта", - зазначає The Guardian.

Картина Уінслова Хомера "Захід сонця", надана Обамам Національною художньою галереєю. Більшість картин у колекції Обам саме звідти

Обами також взяли у музеях роботи, які мають означати, що "у нас є відчуття історії". У колекції є твори Уінслова Хомера, який малював сільські та морські пейзажі Америки.

Не забули Обами і про картини художника 19 століття Джорджа Кетліна. Цей митець малював життя північноамериканських індійців.

Усі фото АР та за сайту Білого Дому

Реклама:

Головне сьогодні