Один з найвпливовіших політиків Британії виявився радянським шпигуном

— 8 жовтня 2009, 14:49

У радянській КДБ один з найвпливовіших політиків Великобританії фігурував під прізвиськом "Мрія", пише The Daily Mail з посиланням на результати власного спеціального розслідування.

За даними видання, Джек Джонс був завербований у 1938 році. Тоді ще 25-річний політик надавав Радянському Союзу компромат на британських високопосадовців. Зокрема, Джонс повідомляв цікаві факти про командування військових сил, які у Москві могли знадобитися для подальшого шантажу.

"Людина некультурна і навіть нерозумна, комуніст-догматик, він вважав, що допомагати радянській Росії - його священний обов'язок", - так охарактеризував британського шпигуна полковник КДБ Олег Гордієвський.

Джек Джонс у 1930-1940-х роках був членом компартії Великобританії, а потім підтримував з колишніми однопартійцями тісні контакти.

Згідно з архівними паперами, британська контррозвідка протягом багатьох років підозрювала Джонса у роботі на радянські спецслужби.

У 1970-му році, з дозволу тодішнього прем'єр-міністра Великобританії Едварда Хіта, спецслужба почала прослуховувати телефонні розмови Джека Джонса.

Однак, згідно з висновками, "якихось ознак зв'язку з Союзами" виявлено не було.

Але, за опублікованими даними The Daily Mail, тепер встановлена причетність Джонса до шпигунства на користь Радянського союзу.

Окрім цього й дружина політика також надавала секретні дані Москві.

Джек Джонсон помер у цьому році у віці 96 років.

Реклама:

Головне сьогодні