Нобелівську премію з літератури дали Герті Мюллер

— 8 жовтня 2009, 15:30

У рішенні Нобелівського комітету, оголошеному в четвер у Стокгольму, йдеться, що Мюллер отримала нагороду "за бездоганну поезію, щиру прозу і майстерність в описанні світу знедолених", повідомляє ВВС.

У 1982 році Мюллер видала перший роман німецькою мовою (Niederungen, "Низини"). Мюллер відома в основному своєю прозою, однак у 2000 році вона випустила книгу віршів Im Haarknoten wohnt eine Dame ("Жінка живе в пучку волосся").

Успіх уродженки Румунії, яка у 1987-му році емігрувала до Німеччини, став для багатьох несподіванкою.

[L]Адже і експерти, і журналісти вважали фаворитами цьогорічної Нобелівської премії з літератури ізраїльського письменника Амоса Оза, американку Джойс Керол Оутс, сирійського поета Адоніса та класика латиноамериканської літератури Маріо Варгаса Льосу.

Минулого року "літературного Нобеля" присудили французу Жан-Марі Гюставу Леклезіо.

За більш ніж сторічну історію премії її лауреатами ставали здебільшого чоловіки. Мюллер стала 12 жінкою-літератором яку удостоїли цієї престижної нагороди.

Кандидатів на Нобелівську премію з літератури мають право пропонувати члени Шведської Королівської академії, професори літератури та лінгвісти, а також лауреати минулих років та голови національних об'єднань письменників.

Реклама:

Головне сьогодні