Німецькі літератори бояться, що Google залишить їх без заробітку

— 9 жовтня 2009, 14:34

Німецькі автори протестують проти цифрової бібліотеки, оскільки остерігаються літературної монополії Google і порушень своїх прав, повідомляє Німецька хвиля.

Спочатку спільну скаргу проти Google подали американські автори і видавці. Зрештою, корпорація мала заплатити 125 мільйонів доларів за авторські права. Тобто 60 доларів за книгу.

Авторів і видавців у інших країнах не запитували, хоча серед оцифрованих книг з американських бібліотек опинилися і твори європейських письменників. Наприклад, книги, німецьких авторів, які ще реалізовуються через торговельні мережі.

Тому, понад 2600 німецьких письменників і видавців уже висловили свій протест проти дій Google, підписавши відповідну петицію. Також бурхливими протестами відреагували у Франції.

Так, німецький письменник Інґо Шульце хоче сам визначати, коли і де публікуватимуться його твори. Звісно, йому не подобається перспектива того, що його книги у цифровому форматі з'являться у безкоштовному доступі в інтернеті.

"Проблема полягає в тому, що я заробляю гроші за допомогою цих книг. Якщо кожен зможе безкоштовно читати їх з екрану монітора, тоді, ймовірно, менше людей купуватиме мої книги і постане питання, чи можна жити з письменницької діяльності, чи ні", - пояснив свою позицію Шульце.

[L]Попри численні судові позови та перевірки Google не збирається згортати проект, навпаки планує відскановувати книги вже й в Європі. Тим паче, що Єврокомісія не має принципових заперечень, за умови дотримання авторських прав.

На думку Google доступ до знань має бути вільним. Але найбільший пошуковик світу зіштовхнувся з перешкодами на шляху до своєї мети.

З 2004 року Google сканує книги, щоб кожен міг безкоштовно читати їх в інтернеті. Наразі компанія відсканувала вже мільйони книг.

Реклама:

Головне сьогодні