Українців лякають другою хвилею грипу і рекомендують щеплення

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я не вважають епідеміологічну ситуацію в Україні надзвичайною - кількість летальних випадків та рівень паніки їх не вразив. Кажуть, перебіг хвороби та її лікування в інших європейських країнах мають аналогічний вияв. Основна рекомендація іноземних фахівців - вакцинація і навіть зараз ще не пізно щепитися. Натомість українці побоюються експериментів на собі у розпал епідемії.

Минулого тижня регіонами Західної України проїхала місія ВООЗ, яка відвідала епіцентри епідемії - Львівщину, Івано-Франківщину та Тернопіль. Іноземні експерти, в першу чергу відзначили високий професіоналізм українських лікарів, які працювали понаднормово не покладаючи рук.

"І досвід українських лікарів допоможе спеціалістам ВООЗ розробити нові рекомендації стосовно методів лікування цієї вірусної пневмонії. Адже вперше пандемія захлиснула таку велику державу як Україна", - запевнила експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я Наталія Пшенична (Росія).

За словами її колеги, представника ВООЗ зі Швейцарії Крістіана Лендмаєра, європейськими спеціалістами встановлено, що грип А/H1N1 (знаний як "каліфорнійський" та "свинячий" грип) у більшості хворих протікає у легкій формі, тільки незначний відсоток (близько 2%) важко переносить недугу.

Водночас експерти ВООЗ не зауважили надмірної паніки в країні, браку медикаментів в лікарнях чи відмінності в лікуванні хворих в Україні. "Протікання грипу в інших країнах не відрізняється від особливостей перебігу захворювання в Україні. Аналогічна ситуація і щодо кількості хворих. Всюди, де ми були, медичні працівники призначали противірусну терапію, а в медичних закладах не було ніякого дефіциту ліків", - підкреслила Пшенична.

По сусідній Росії також пройшовся грип. Захворювання почалося з Далекого Сходу (Хабаровський, Приморський край, Читинська область). Паніки як такої не було, однак росіяни звернули увагу на ситуацію в сусідньому регіоні і потяглися до аптек.

"Після перших смертей в Читі люди почали панічно звертатися до лікарів - кількість звернень сягала до 900 в день. В аптеках Санкт-Петербургу донедавна були необхідні медикаменти. В лікарнях є достатня кількість препаратів для хіміотерапії ("Таміфлю", вітчизняний "Арбідол"), які використовують для лікування важких хворих. ВООЗ не рекомендує використовувати хіміопрепарати для профілактики, тому що існує ймовірність адаптації вірусу до цих препаратів", - розповідає старший науковий співробітник ДУ НІІ грипу РАМН (Санк-Петербург) Ігор Никаноров.

За його словами, в деяких регіонах Росії ще спостерігається підйом захворюваності, але епідемії вже нема. В Санкт-Петербурзі спостерігалося значне перевищення епідемічного порогу серед дитячого населення. Однак після шкільних канікул сподіваються на нормалізацію ситуації і не збираються продовжувати карантин.

Українські лікарі також констатують зменшення кількості нових хворих, що дає підстави експертам говорити про те, що Західна Україна проходить пік першої хвилі епідемії.

"Закриття шкіл та вузів на карантин дало свій результат. Мала результат і пропагандистська робота МОЗ щодо дотримання правил особистої гігієни, провітрювання приміщень, дотримання маскового режиму. Кількість хворих продовжує зменшуватися. Можливо, це і є показником того, що перша хвиля пішла на спад. Однак говорити про це зараз зарано. Треба ще тиждень-другий спостерігати", - вважає директор Українського Центру грипу та ГРЗ Олександр Гриневич.

Однак як представники МОЗ, так й експерти ВООЗ сходяться на думці, що Україну, цілком можливо, очікує друга хвиля епідемії пандемічного грипу, яка може прийти як протягом кількох тижнів, так і впродовж кількох місяців. За попередніми даними другої хвилі грипу слід чекати в січні 2010. Експерти пояснюють: друга хвиля захворювання буває завжди, це типова епідемічна картина.

Колотись треба?

Для того, щоб належним чином підготуватися до нового спалаху захворювання, зменшити його масштаби та полегшити наслідки, ВООЗ рекомендує українцям вакцинацію як від пандемічного, так і від сезонного грипу.

"Вакцинуватися треба від обох різновидів грипу, адже точно не відомо, яким грипом захворіє та чи інша людина. Вакцинуватися треба всім. В першу чергу групам ризику, тому що вони можуть захворіти і при цьому у них є найбільший відсоток ускладнень", - підкреслює Наталія Пшенична. До груп ризику належать медпрацівники, діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями (серцево-судинної системи та органів дихання).

ВООЗ наголошує, що вакцинація є необхідною для усього населення країни. Ризик захворіти набагато вищий, ніж отримати якісь ускладнення від вакцинації. Окрім того, підкреслюють міжнародні експерти, вакцинація від пандемічного грипу не показала якогось незвичайних побічних ефектів і ускладнень, аніж вакцинація від сезонного грипу, яка проводиться щорічно.

У свою чергу керівник Українського Центру грипу підкреслив, що при вакцинації доречніше говорити не про ускладнення, а про реакцію, яка спостерігається частіше і не є важкою.

"Реакція - це тимчасове погане самопочуття, почервоніння. Ускладнення - це загострення якогось хронічного захворювання, погіршення загального стану, зумовлене проявом іншого захворювання, раніше не діагностованого в хворого. Ускладнення значно менше, тому у випадку вакцинації варто говорити про реакцію", - наголосив Олександр Гриневич.

Керівник Київського центру клінічної імунології Олег Назар підтримує колег: вакцинувати необхідно, але з розумом. "У нас достатньо грамотні накази, в яких чітко вказано, що є вакцинація планова і є вакцинація за епідпоказаннями. У теперішній ситуації - це вакцинація за епідпоказаннями і необхідно вакцинувати максимальну кількість людей", - вважає головний імунолог. На його думку, необхідно вакцинувати хоча б 70% людей, решта перехворіє і до того часу вже матиме імунітет.

Назар підкреслює, що вакцинувати можна лише здорових осіб. "Серед контингенту, якому рекомендована вакцинація, йде вибірка. Ті, хто хворіють або щойно перехворів, не підлягають вакцинації зараз і будуть вакциновані через місяць-два. Так ми спокійно перекриваємо другу хвилю епідемії", - розповідає імунолог.

ВООЗ радить дослухатися українських спеціалістів і вакцинуватися, як тільки вакцина поступить. Друга хвиля пандемії може зачепити тих, хто не встиг захворіти першого разу. Тому вакцинація є обов'язковою. Найбільш ефективною вакцинація буде в тих областях, у яких ще не розпочався епідемічний процес.

[L]Міжнародні експерти радять щепитися тими вакцинами, які зареєстровані в країні. Як повідомив керівник Центру грипу та ГРЗ, в Україні зареєстровано 5 вакцин для профілактики сезонного грипу і вакцинацію необхідно проводити десь в вересні-жовтні.

"Якщо б населення дослуховувалося до рекомендацій ВООЗ та МОЗ і за його рекомендацією проводило вакцинацію, і привилося хоча б 20% відсотків в Західному регіоні - нам би вдалося уникнути такого масштабу захворюваності", - переконує Олександр Гриневич.

Щодо грипу A/H1N1, то на реєстрації в Україні сьогодні знаходиться дві вакцини для профілактики пандемічного грипу: одна виробництва Канади, друга російська. Обидві вакцини проходять на даний час експертизу.

"Для використання цих вакцин в Україні, вони повинні пройти всі етапи, щоб потім ми були впевнені в тому, що вакцина є безпечною та ефективною. Ці вакцини можуть бути зареєстровані в листопаді - наприкінці грудня", - прогнозує Гриневич.

На запитання, чому так пізно, чиновник підкреслює, що в Європі ці вакцини були зареєстровані лише 29 вересня, відповідно, на реєстрацію в Україну поступили в жовтні. За його словами, робити щеплення у грудні не буде пізно. Для прикладу, Франція розпочала вакцинацію лише 12 листопада.

У свою чергу Росія підготувалася до епідемії, розробивши 4 вакцини для профілактики грипу: 3 інактивовані та 1 живу. Російські фахівці дотримуються думки, що кожна країна повинна бути готовою до подібних ситуацій, тому вакцину вирішили не закуповувати, а виготовляти самі. Адже під час епідемії не вистарчить вакцини навіть для своїх.

"Вакцинація почалася живою вітчизняною вакциною і клінічні дослідження проходила на нашій базі. Жива вакцина застосовується в Росії, як і в США, тому що вона дозволяє окрім загального (гуморального) імунітету створити ще й місцевий. Крім цього ця вакцина дешевша у виробництві, однак на її розробку потрібно витратити більше часу", - розповів російський експерт Ігор Никаноров.

Натомість Україна дотримується практики використання субодиничних (інактивованих) вакцин. "На жаль, у живих вакцин дуже багато різних реакцій - фактично у 60% населення. Тому в Україні будуть використовуватися вакцини, які не містять цілих вірусів, а лише їх фрагменти або антигени, на які виробляється певна імунологічна реакція, певні імуноглобуліни. Вони і є тим захисним бар'єром, що не дає розвиватися вірусам грипу - і сезонного, і пандемічного", - розповів Олександр Гриневич.

Швидше за все, Україна користуватиметься для профілактики грипу російською вакциною "Грипол", що містить поліоксидоній - імуномодулятор, який дозволяє згладити провал в імунітеті, який є в організмі в осінній період і виробити імунітет до грипу за 21 день.

Усі вакцини для профілактики грипу активні протягом одного сезону. У зв'язку з тим, що змінюються прогнозовані ВООЗ штами вірусу, необхідно вакцинуватися на початку кожного сезону. "Вакцина буде завезена по регіонах і буде рекомендована для добровільного щеплення. Ніякої масової компанії по щепленню не буде. Хочеш привитися - привийся. Держава дає тобі можливість", - пояснив Олександр Гриневич.

(Як повідомив 11 листопада головний санітарний лікар України Олександр Біловол, вакцинація від сезонного та пандемічного грип в Україні буде добровільною та безкоштовною).

У свою чергу академік-інфекціоніст АМН України Жанна Возіанова переконана, що проводити масову вакцинацію під час епідемії - не можна. "Під час спалаху сезонних ГРВІ, а тим більше, коли розгоряється епідемія, робити щеплення не можна", - сказала Жанна Возіанова в коментарі виданню "Дзеркало тижня".

За її словами, спочатку необхідно обстежити людину, визначити її імунний статус. "Адже ніхто не знає, інфікована в даний момент людина чи ні, вона просто може не витримати вакцинального навантаження", - підкреслила академік.

Крім того, наука вважає, що імунна відповідь може сформуватися лише через місяць, що автоматично виключає питання вакцинації за нинішніх умов.

Не експеримент?

ВООЗ наголошує, що усі держави знаходяться в однаковому становищі щодо масової вакцинації у розпал епідемії свинячого грипу. "Вакцинація проти пандемічного вірусу почалася, як тільки вакцини стали доступні. Для того, щоб виготовити вакцину потрібен певний проміжок часу. В цьому відношенні Україна не є експериментом", - підкреслює Наталія Пшенична.

Її підтримує керівник Центру грипу: "Варто пам'ятати, що в європейських країнах вакцина була зареєстрована лише наприкінці вересня, тому Україна не вважається пілотним проектом чи експериментом".

Окрім того, ВООЗ запевняє, що організація виділить частину ампул з вакциною, підготованих для країн, де виявлено "каліфорнійський грип" і Україні.

Український Центр грипу підкреслює, що пік епідемії грипу цього року значно випередив піки в січні-лютому минулих років - значне збільшення кількості хворих на ГРЗ припало на 44 тиждень. Для проникнення вірусу грипу A/H1N1 в Україну було декілька причин, зокрема, міграційні процеси з Західної Європи в Західну Україну, складні погодні умови та сезонне ослаблення імунної системи. Щоправда, за іронією долі, більшість жертв "каліфорнійського" грипу за кордоном ніколи не були. Однак переносником вірусу може бути здорова людина.

Швидку смертність українські фахівці пояснюють пізніми зверненнями до лікаря.

"Препарати, які повинні були призначатися в перші дні, вже не помагали. Тому застосовувалася штучна вентиляція легень, заходи інтенсивної терапії. Однак ускладнення у вигляді вірусної пневмонії швидко призводили до летальних наслідків", - пояснює Олександр Гриневич.

За словами експертів ВООЗ, які побували в уражених епідемією регіонах, усі пацієнти, які перебували в реабілітаційному відділі звернулися за допомогою пізно - на 5 день хвороби.

Характерною ознакою пандемічного грипу A/H1N1, як показує досвід інших країн, є смертність населення в працездатному віці. Натомість сезонний грип забирає життя здебільшого людей похилого віку.

Імунолог Олег Назар перелічує ознаки грипу, за яких необхідно негайно звертатися до лікаря, і в жодному випадку не радить займатися самолікуванням.

"Застуда зазвичай не супроводжується температурою. Однак у випадку грипу на перший день у вас буде інтоксикація та гіперреакція імунної системи: висока температура, почервоніння очних яблук, палаючий зів, головні болі, виражений інтоксикаційний синдром", - розповідає імунолог.

Українцям експерти в один голос радять не займатися самолікуванням, вчасно звертатися до лікаря у випадку недуги та переглянути своє ставлення до вакцинації, без якої епідемію подолати буде непросто.

Реклама:

Головне сьогодні