На Місяці знайшли воду

— 14 листопада 2009, 12:45

Зонд LCROSS, який у жовтні впав на поверхню супутника Землі, знайшов докази того, що там присутня значна кількість води.

Про це йдеться на сайті NASA, повідомляє Лента.ру.

До висновків про те, що на Місяці є вода, дослідники аерокосмічного агентства прийшли після того, як проаналізували знаний об'єм даних, отриманих зондом. Зокрема, ученим допомогли показники встановлених на апараті спектрометрів.

Місія LCROSS полягала у наступному: спочатку верхня частина ракети-носія зонду Centaur вдарилась об поверхню Місяця в районі кратера Кебеус (Cabeus) недалеко від Південного полюса на швидкості близько 2,5 кілометра на секунду. У результаті удару з кратера було викинуто пил, що знаходився в жерлі. Висота стовпа пилу склала дев'ять кілометрів.

Потім склад цього пилу різними методами вивчив сам зонд, який падав на поверхню Місяця (він зіткнувся із земним супутником на три хвилини пізніше) і інші космічні апарати, що знаходилися на орбіті.

Присутність молекул води було доведено даними інфрачервоної спектрометрії (у цьому спектрі вчені виявили сліди "цілих" молекул) та ультрафіолетової спектрометрії (у цьому спектрі "світяться" гідроксил аніони, які утворюються в результаті розпаду молекул води).

Як зазначається на сайті NASA, дані, отримані зондом, вимагають подальшого вивчення, проте вже зараз можна з упевненістю говорити, що вода на дні кратера Кебеус є. Причому у значній кількості.

Падіння зонда транслювалося Американським космічним агентством у прямому ефірі. Очікуваного шоу, однак, не вийшло - самі удари виглядали досить блідо. І місію поспішили оголосити невдалою, пов'язавши це з помилками в розрахунках.

Фахівці, що працювали над місією, заявили, що кількість піднятого ударом матеріалу виявилося переоцінене. Крім цього ступінь Атлас "розкидала" матеріал під неправильним кутом - передбачалося, що він складе 45 градусів, проте насправді пил розлітався під кутом близько 30 градусів.

Потім, після тижневого аналізу даних, вчені вирішили, що незважаючи на невідповідність отриманих результатів очікуваним, місія може вважатися успішною.

Реклама:

Головне сьогодні