Багато померлих від грипу і пневмонії страждали ожирінням

54 особи з 89 померлих на Львівщині - мешканці міст. Найбільше летальних випадків у самому Львові, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на висновки патологоанатомів.

Експерти провели розтин тіл 89 людей, які померли під грипу, тож можуть говорити про певні узагальнення причин смерті.

З'ясувалося, що вірус не вражав людей похилого віку, від нього померли ті, кому було від 18 до 55 років. При тім понад 52% становлять особи віком від 18 до 40 років. У більшості смертельних випадків перебіг захворювання був блискавичним, а в переважної більшості покійних при розтині виявлено уражені легеневі тканини, що призводило до критичної дихальної недостатності.

За висновками львівських патологоанатомів, ураження легень у всіх випадках є двобічним та тотальним, спостерігався токсичний геморагічний набряк легенів. При цьому не допомагала сучасна апаратура.

Те, що в області високий рівень смертності медики пояснюють кількома причинами.

Передусім, згідно аналізу летальних випадків, пацієнти недооцінили свій стан, пізно звернулись до лікарів. У першу добу шпиталізували трішки більше, ніж 5% від кількості померлих. Майже 58% від усієї кількості покійних були госпіталізовані на шостий день від початку хвороби.

Більше половини померлих страждали на супутні хронічні захворювання, такі як цукровий діабет - 6 осіб, патологію щитовидної залози - 3, серцево-судинної системи - 7, спадкову патологію -3. А найбільша кількість померлих, 16 людей, мали надлишкову вагу тіла-ожиріння.

Іншою причиною високої смертності є те, що лікарі встановлювали не одразу діагноз і в перші дні призначали неефективне лікування. До того ж шпиталям бракує якісного медичного обладнання. Лише під час епідемії, коли померли десятки людей, область отримала вірусологічну лабораторію, а ще, за словами епідеміологів, потрібна бактеріологічна лабораторія для визначення збудників.

За увесь час епідемії померли двоє дітей до 14 років, в одному з випадків батьки пізно звернулись по допомогу, а в іншому була патологія.

Лікар Ірина Микичак пояснила, що батьки при перших проявах хвороби у дитини одразу звертаються до лікаря, а ще дитячі шпиталі забезпечені сучасним обладнанням, тут слід додати і високу фаховість педіатрів. Усе це дало змогу рятувати життя хворим діткам.

Лікарі констатують, що з 250 хворих із діагнозом "пневмонія", які вчасно звернулись у Регіональний фтизіопульмонологічний центр, отримали правильне лікування, і вже на 2-3 день спостерігалось поліпшення стану здоров'я.

Можливо, ця епідемія і паніка, яка здійнялась, бодай навчить людей належно ставитись до власного здоров'я. Принаймні на це сподіваються медики.

За матеріалами "Радіо Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні