Вченим вдалося "прочитати" думки людини

— 2 листопада 2009, 12:43

Науковець Джек Галл з Каліфорнійського університету в Берклі разом з колегою Шинджі Нісімото заявили, що їм вдалося відтвори в загальних риса відеокліп, який дивився доброволець, спостерігаючи за діяльністю його головного мозку.

Результати своїх досліджень вчені предстали днями на засідання Товариства нейрології в Чикаго, повідомляє New Scientist.

У науковому експерименті взяли участь два члени лабораторії, які протягом двох годин дивилися відеокліпи, у той час як сканували їхній мозок.

Потім комп'ютерна програма відображала різні схеми активності різних візуальних аспектів, які спостерігалися в зоровій корі - форма, колір і рух.

Ще одні науковці з Університетського коледжу Лондона - Елінор Магуайр и Мартін Чадвик - на тому ж таки засідання предстали результати, які свідчать, що можна сканувати також і нашу пам'ять.

У своєму досліді англійські вчені попросили добровольців подивитися три відеокліпи, а потім згадати один з них.

В результаті, з вірогідність у 50% вдалося встановити, який саме кліп згадав кожен з піддослідних.

За словами Магуайр, хоча відсоток відгадування вище випадкового, але це не означає, що програма зі сканування мозку може читати думки. Зокрема, програма не може декодувати ті спогади, які в ній не закладені.

"Неможливо пропустити когось через сканер і дізнатися, про що він думає", - запевнив вчений.

Однак інші присутні на засіданні стверджують, що таке нейронне декодування може бути використане для читання спогадів і планів на майбутнє - і навіть для діагностики розладів харчової поведінки.

Реклама:

Головне сьогодні