Великий адронний коллайдер знову в дії

— 21 листопада 2009, 12:45

Про це повідомили представники Європейського центру ядерних досліджень в Швейцарії, передає Бі-Бі-Сі.

Вперше коллайдер було включено у вересні минулого року, але невдало. Аварія була викликана пошкодженням одного з магнітних реле на клапані, що регулює подачу рідкого гелію на надпровідні магніти. У результаті більше тонни гелію потрапило в тунель.

Гігантський прискорювач побудовано в горах на кордоні між Швейцарією та Францією. Він займає тунель, прокладений на глибині 100 метрів, довжина кола якого становить 27 км.

За задумом його творців, пучки розгону назустріч один одному важких протонів можуть створити умови, близькі до тих, які існували в перші мікросекунди після Великого Вибуху, в результаті якого виник наш Всесвіт.

Під час зіткнення цих пучків повинні утворюватися нові елементарні частки, які можуть пролити нове світло на фундаментальні питання фізики і космології.

Великий адронний коллайдер буде виводитися на повну потужність поступово. Перший перезапуск обмежений потужністю всього 450 млрд. електроновольт, і спочатку пучки протонів будуть скеровуватися по паралельних курсах.

Це дозволить інженерам відкалібрувати прискорювач перед початком його повноцінної роботи на повну потужність.

І тільки потім пучки протонів будуть відхилятися так, щоб по ходу їхнього руху по кільцю тунелю вони кілька разів перетиналися, створюючи в точках перетину високі концентрації енергії.

Саме з цього моменту почнеться справжнє здійснення наміченої програми досліджень на Великому андронному коллайдері.

Реклама:

Головне сьогодні