На орбіті Землі накопичується все більше космічного сміття

— 4 листопада 2009, 14:49

Концентрація космічного сміття на орбіті за останні шість років зросла більше ніж у два рази. Про це заявив начальник зведеного управління Роскосмосу Юрій Макаров на симпозіумі "Космос і глобальна безпека людства", який проходить на Кіпрі, повідомляє Інтерфакс.

"Протягом двох років в навколокосмічному просторі утворилося не менше 3100 нових космічних об'єктів розміром більше 10-20 сантиметрів. Таке забруднення навколокосмічного простору є безпрецедентним. Воно у чотири рази перевищує середній темп забруднення орбіти за всі минулі роки", - зазначив Макаров.

"Оцінки максимальної концентрації космічного сміття різних розмірів збільшилися у 2009-му році у порівнянні з 2003 у 2,302,6 рази. Відповідно, збільшилася і вірогідність зіткнення космічних апаратів з космічним сміттям", - додав він.

У доповіді, опублікованій на сайті Роскосмосу також відмічається, що кожен космічний запуск призводить до утворення сміття, наявність якого може призвести до надзвичайних ситуацій як у космосі, так і на Землі.

За даними космічного командування США, на кінець 2008 було каталагізовано близько 12,5 тисяч космічних об'єктів розміром більше 10 сантиметрів, з них близько тисячі - супутники, які функціонують.

До 40% космічних об'єктів складають апарати, що вийшли з ладу, а також використані розгінні блоки, останні ступені ракет-носіїв. Близько 54% каталізованих об'єктів складають фрагменти, які утворилися у результаті вибухів космічної техніки чи взаємних зіткнень об'єктів. Більше 300 тисяч фрагментів космічного сміття мають розмір від 1 до 10 сантиметрів.

Реклама:

Головне сьогодні