Аспірин може нашкодити здоровим людям

— 4 листопада 2009, 17:51

Згідно з останніми дослідженнями представленими в журналах Lancet і The Drugs and Therapeutics Bulletin (DTB), прийом аспірину не допомагає запобігти розвитку смертельних захворювань, але у той самий час може викликати сильну внутрішню кровотечу, повідомляє ВВС.

Вживання невеликих дох аспірину широко використовується для запобігання розвитку серцево-судинних захворювань у людей, які перенесли інфаркт чи інсульт. Цей метод, який має назву "вторинної профілактики", відомий давно і має багато переваг.

Однак тисячі людей у Великобританії приймають аспірин в якості профілактичного засобу, незважаючи на відсутність симптомів хвороби.

У період між 2005 і 2008 роками в журналі DTB було опубліковано чотири варіанти правил, що рекомендують певній категорії пацієнтів, у яких відсутні симптоми хвороб серця, приймати аспірин в якості профілактики.

Ця категорія пацієнтів включає людей старше 50 років і хворих діабетом другого ступеню.

В останньому дослідженні, опублікованому в журналі Lancet, наведені результати шести контрольних тестів дії аспірину. У тестах взяло участь 95 тисяч осіб.

У результаті дослідження не підтвердило доцільність призначення аспірину цим пацієнтам через ризик розвитку шлункової кровотечі. Окрім цього не було підтверджено позитивної дії препарату на запобігання смертності.

Реклама:

Головне сьогодні