Тернопільчани малюють на масках смайлики і гуляють весілля в епідемію

Саме Тернопільська область була в центрі уваги у зв'язку з епідемією грипу. Після виступу начальника головного управління охорони здоров'я області Богдана Ониськіва, розгорнулась справжня боротьба з недугою по всіх фронтах у країні.

Озвучена Ониськівим інформація про смерть сімох тернополян від ускладнень від грипу викликала шок.

Тим більше, що за словами чиновника, померлі були "молоді, фізично здорові люди".

Дуже скоро тернопільські лікарні вщент заповнили хворі, а з аптек зникли ліки. Відтак мер міста навіть звернувся до політиків з проханням допомогти місту у боротьбі з поширенням грипу.

Загалом з початку епідемії в Тернопільській області померло 14 людей, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Лише за останню добу госпіталізовано 249 людей, з них 4 перебувають на штучній вентиляції легень.

Утім, у епідемії є і свої позитиви. Так, за останній тиждень не було жодного виклику щодо пограбування, за минулий тиждень такий був лише один.

Про це заявив начальник оперативно-розшукового відділу управління карного розшуку обласної міліції Віталій Кваснєвський, повідомляє Інтерфакс.

Тернопільчани не відмовляються від весіль. Але гостей на них удвічі менше. Так, у минулу суботу з 19-ти пар, які планували укласти шлюб, перенесли церемонію тільки дві.

Інші реєстрації шлюбів проходили в звичайному режимі, щоправда, з певними обмеженнями - у зал реєстрацій пропускали мінімум гостей.

"На церемонії присутні тільки наречений з нареченою, свідки і батьки. Інших гостей просять почекати на вулиці або в холі", - розповіла головний спеціаліст тернопільського РАГСу Світлана Сорокіна.

Жителі області відомі своєю релігійністю. Хоча на недільні богослужіння в церкву тепер приходить у два рази менше людей, вони приходять регулярно.

Під час проповідей священики закликають парафіян піклуватися про своє здоров'я і проводити профілактику грипу, а також не забувати молитися за здоров'я хворих людей. З цією метою проводять спеціальні молебні. Крім того, у деяких храмах через епідемію відвідувачам роздають марлеві пов'язки.

Нелегкі часи настали для туристичних агентств - клієнтів мало, деякі відмовляються від турів, незважаючи на знижки. Тому деякі фірми працюють у скороченому режимі.

"За останні два тижні люди не наважуються вирушати в далеку дорогу, оскільки не впевнені в стані свого здоров'я. В аналогічний період минулого року дуже багато тернопільчан їздили в Єгипет. Було досить бажаючих з інших областей, що приїжджали на екскурсії в Тернопільську область. Цього року цього такого немає", - розповіла директор однієї з турфірм Лідія Королюк.

З епідемією легше боротись з усмішкою
Також у Тернополі закриваються розважальні заклади, ресторани і бари. Наприклад, призупинив роботу розважальної частини ТЦ "Подоляни", а це, крім ресторану і барів, боулінг і більярд, ковзанка.

Дуже швидко жителі Тернополя звикли до марлевих пов'язок на обличчі. На дверях магазинів і установ з'явилися написи, часто в жартівному стилі - "Без маски не входити!".

Молодь малює на пов'язках смайлики. На шию вішають фрукти, овочі і навіть корені рослин у виді кулонів, з лимонів майструють брелоки.

У цілому, у цих складних умовах жителів Тернополя не покидає почуття гумору.

Особливо потішив усіх заклик мера Романа Заставного не піддаватися паніці і налаштовуватись на позитив.

"Проведіть вечір у колі сім'ї, переглянете ваші весільні фото, згадайте, як народжували дітей. Не панікуйте і побачите, що рівень захворюваності знизиться на 30%", - звернувся мер до тернопільчан.

Такий він сьогодні Тернопіль епідемічний. Дещо сумний і навіть заляканий, заражений вірусом, але як завжди доброзичливий до гостей, не втрачає почуття гумору і з надією дивиться в майбутнє.

Фото sumno.com

Реклама:

Головне сьогодні