Немовлята кричать на мові матері

— 8 листопада 2009, 14:56

Такого висновку дійшли німецькі вчені на основі дослідження криків 60 здорових немовлят з франкомовних та німецькомовних сімей.

Згідно з дослідженням, опублікованому в журналі Current Biology, французькі немовлята кричать з інтонацію, що піднімається, відтворюючи інтонацію, з якою говорять французи. Тоді як немовлята з німецькомовних сімей кричать з інтонацією, що опускається.

Таким чином, автори цього дослідження зробили висновок про те, що на ще не народжених немовлят впливають звуки мови, які проникають в утробу матері.

Стає очевидною важливість крику новонароджених для подальшого мовного розвитку.

Раніше вже було відомо, що немовлята можуть запам'ятовувати звуки, що проникають в утробу, і особливо сприйнятливі до мелодії - як музичної, так і мелодії людського голосу.

"Нові дані, які нам вдалося отримати, вказують не тільки те, що новонароджені своїм криком здатні відтворювати різні інтонаційні моделі, але й те, що вони вважають за краще відтворювати саме ту інтонацію, яка характерна для мови, яка оточувала їх в утробі", - пояснює Катлін Вермке з Вюрцбурзького університету.

"Таким чином, стає очевидною важливість крику новонароджених для подальшого мовного розвитку", - додає Вермке.

За її словами, копіювання інтонації є частиною загальної моделі поведінки немовлят. Вони імітують поведінку матері з тим, щоб привернути її увагу і зміцнити зв'язок з нею.

ВВС

Реклама:

Головне сьогодні