Ангела Меркель: "У момент падіння Берлінської стіни я була в сауні"

— 9 листопада 2009, 12:36

У період диктатури Ангела Меркель не була прихильницею режиму, але і не була активною дисиденткою, яка боролась за цивільні права.

"Я не працювала проти держави. Але з дитячих років я завжди тримала дистанцію: одне лише те, що батько був священиком-євангелістом, змушувало мене займати критичну позицію. У мене завжди була своя думка", - розповіла Ангела Меркель, повідомляє Inopressa з посиланням на газету Corriere della Sera.

У той історичний вечір Ангела, 35-річна жінка, яка займалася наукою, включила телевізор і зрозуміла, що щось відбувається. Але ситуація була незрозуміла. Вона подзвонила матері і порадила мати під рукою західні гроші, тому що вони можуть знадобитися. Потім вона, як завжди по четвергах, сходила в сауну, випила пива в барі на куті і тільки потім зрозуміла, що кордон був відкритим, що Східний Берлін з'єднався з Західним, вперше за останні 28 років. Це було загальне свято.

Меркель називає НДР державою несправедливості, не заснованому на праві, державою, у якому не було вільних виборів, демократії, свободи вибору. Була диктатура пролетаріату, і пролетарями повинні були бути всі, навіть люди з вищою освітою. Але 35 років у НДР із життя не викинеш, сказала Меркель.

Захід Ангела Меркель бачила по телевізорі, і він їй не подобався.

"Я часто дивилася західні детективи, і частково думка про Захід склалася на основі цих фільмів", - зізналася канцлер. Вона комфортніше почувала себе в Будапешті або Москві, ніж на Заході, де вона побувала лише один раз, коли відвідувала родичів у 1986 році.

Реклама:

Головне сьогодні